Традиции

Здравейте, Приятели !

Предлагам на Вашето внимание една интересна статия за бирата, която, както ще разберете от текста е била необходима и полезна за всички древни общества.

Няма келт, който да не е пил бирата ! Защо съм толкова сигурен ? Прочетете статията.

7 любопитни факта за бирата, открити от археолози

11:15 | 28 август 2019

https://life.dir.bg/lyubopitno/7-lyubopitni-fakta-za-birata-otkriti-ot-arheolozi

Редица археолози и учени продължават да правят разкопки, проучвания и експерименти, с цел да открият всичко възможно за любимото питие.

Бирата е обичана навсякъде по света в различните й вкусове и видове. През вековете са положени много усилия за усъвършенстването й, както и възпяването на положителните й качества.

В следствие на техните усилия, за бирата са разкрити редица интересни факти. Отворете си едно студено пиво и се насладете на няколко от тях, които специално сме подбрали за вас:

 Кой пръв е измислил бирата?

В Месопотамия (древен Ирак) едно от най-ранните доказателства за произхода на бирата е 3 900-годишна поема в чест на Нинкаси – богиня-покровителка на пивоварството. Поемата съдържа най-старата оцеляла рецепта за бира, описваща производството ѝ от ечемик, чрез хляб.Още тогава, в тези далечни времена, не само мъжете, а и жените са ѝ се възхищавали. Но и нещо повече – именно дамите са били отговорни за приготвянето на бирата. Именно възпятата Нинкаси лично е „замесвала“ бира, а понякога добавялa мед и фурми.

Глинен печат от около 2500 г. Пр. Хр., изобразяващ пиене на бира от един съд.

2. „Монумент Блу“ в културното наследство на човечеството

С историята на шумерите е свързан и един от най-старите документи за културното развитие на човечеството „Монумент Блу“.

Той представлява два релефа върху камък отпреди 4 000 години Пр.Хр. На монумента са изобразени хора, пречистващи зърнени култури за приготвяне на пиво. Днес този монумент се съхранява в Британския музей.

Monument Blau – Археологична находка от 3 700 г. Пр.Хр., която документира производството на бира от шумерите. Наречена е на името на откривателя на каменната плоча – френският археолог А. Blau. Днес Монумент Блу се съхранява в Британския музей, Лондон.

   3. По нашите земи са пиели бира преди Месопотамия и Египет

Намерените от археолози древни артефакти показват, че народите, обитавали земите на днешна България също са познавали бирата. Сред редицата материални свидетелства има открити глинени чаши отпреди 8000 години, които наподобяват бирени халби, както и съдове, за които се предполага, че са използвани за приготвянето на пиво.

Според други находки, датирани към 7-ото хилядолетие пр.н.е., има податки, че и в долното поречие на река Марица праисторическите хора също са приготвяли бира. Разбира се, през неолита производството на пиво е било много примитивно, но все пак по нашите земи са пиели бира преди Месопотамия и Египет!

Археологически разкопки в Тел Авив, където в древността египетският фараон Нармер е произвеждал бира.

4. Древно пиво и в Израел

Наскоро израелски археолози, при разкопки в Тел Авив, откриха древно-египетска машина за производство на бира и стотици фрагменти от керамика, използвани за производство на пиво преди повече от 5000 години.

Археолозите допускат, че египтяните са пътували и са се установили в земите на днешния Тел Авив по време на ранната бронзова епоха. Там те са успели да съхранят своя обичай за производство и пиене на бира.

Интересен факт е, че напитката е основна част от древната египетска диета. Счита се, че намерените находки са били използвани от високопоставени особи, а понякога пивото е давано като заплата на работниците вместо пари.

Пак в Израел, в пpaиcтopичecĸaтa пeщepa Paĸeвeт ĸpaй гpaд Xaйфa, учени отĸpиxa нaй-cтapaтa пивoвapнa в cвeтa, c ocтaтъци oт биpa нa 13 000 гoдини. Това последно откритие мoжe дa пpeoбъpнe пpeдcтaвитe зa иcтopиятa нa биpaтa, но все пак нека изчакаме още факти и потвърждения, преди да обявим кога точно е родена пенливата напитка.

Бирена делва, открита в древния Гат, днешен Израел.

   5. Някои експерти по история отдават заслугата за възхода на цивилизацията отчасти и на бирата

Вавилонската поговорка „Пивото е течен хляб“ дава основание на редица изследователи да считат, че хлябът и пивото са били основни храни на човека.

Според прочутия професор по пивоварна наука Чарли Бамфорт: „Бирата е в основата на съвременната уседнала цивилизация“. Той обяснява, че откриването на хляба и бирата е накарало ранните номади да се заселят в определени райони. И в крайна сметка това довеждат до развитието на цели общества.

Това любопитно мнение е споделено и от други учени.

6. Египтяните са пиели бира, докато са строели пирамидите

Американски археолог открива, че строителите на пирамидите в Древен Египет са пиели по около 4 литра бира всеки ден. Това е било така поради чистотата и хранителната стойност на напитката. И предполагаме, че работата е вървяла много спокойно и с добро настроение, а натоварените работници – добре хидратирани.

    7. След като консумирали жива бира, наречена „аул“ или ейл, викингите отивали безстрашно на бойното поле

В тези случаи те дори го правили без бронята си или дори без ризите си. Известният израз „берзърк“ всъщност означава „меча риза“ на норвежки и в крайна сметка става синоним на дивите битки. Викингите вярвали, че пивото е източник на сила, даден им от боговете. А и също, че техните починали събратя във Валхала получават безкрайно количество бира като награда.

А вие обичате ли да си почивате със студена бира в ръка? E, всички обичаме. А най-хубавото е, че получаваме повече хранителни вещества, отколкото предполагаме. Съставките в бирата, включително хмел, мая, вода и зърнени култури, осигуряват антиоксиданти, витамини и минерали. В същото време, изследванията показват, че пивото съдържа вещества, които стимулират имунната система, а ендорфините в хмела отключват хормоните на радостта и подобряват психологическото и когнитивно благосъстояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *