Български автори,  как се празнува ?,  Келтски празници,  Традиции

Честит Хелоуин !

30/10/2016г., взето от: http://www.ezikopedia.com/news/halloween-20433

Знаете ли, че традициите на празника Хелоуин, произхождат от Ирландия и по-точно от древните келти. Този ден известен в днешно време в цял свят има интересна история, която преплита езически и християнски обичаи и датира още от V век и продължава до днес, когато го свързваме с празнични костюми, тиквени фенери и страшни истории.

Историята му е свързана с древните келти и с техните празненства свързани със събирането на реколтата и връзката на живите с мъртвите. Те посрещали своята нова година „Сауин” (в превод „края на лятото”) в края на октомври. Трябва да се спомене, че според тези древни народи годината се деляла на два сезона- светъл (летен) и тъмен (зимен). Края на летния се отбелязвал с празник на огъня, който започвал през нощта. Древните келти са вярвали през тази нощ всички починали от изминалата година посещават земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите създават много обичаи свързани с огъня- газене в огнищата, както и маскирането с животински кожи, страшни маски, даване на сладкиши за омилостивяване на злите духове. Тук е важно да се отбележи ролята на огъня като пречистващата сила.

По-късно, около 1в.н.е римляните възприемат келтските обичаи за Хелоуин. Постепенно в обичаите за този ден своето влияние налага и християнството. Необходимо и да се спомене и фактът че християнският свят почита 01.11 като ден на всички мъченици за вярата, а 2.11 е Задушница. Денят на Вси Светии се появява в църковния календар около 600г. по идея на папа Бонифаций IV (608-615г.). Това годишно почитане на християнските мъченици според историческите данни, се е отбелязвало през месец май до времето на папа Григорий IV когато датата е преместена на 01.11 и по този начин съвпада с тази на „Самхейн”.

Християнската църква превръща трите последователни дни в т.нар „свети дни на задължението”, когато хора облечени в черно обикаляли из градовете и се молели за душите. От XV век в Англия към този обичай се прибавя и приготвянето на специални малки сладкиши, които се събирали най-често от бедни групи дечица. Най-вероятно оттогава е възникнал обичаят „trick or treting („лакомство или пакост“).

През 1745г. думата Хелоуин за първи път се появява в печатно издание. Означава „света вечер” и произлиза от шотландското определение „All Hallow’s Eve”(„Нощта преди Вси Светии”).

Днес Хелоуин се празнува най-много в англоговорящите страни: Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Интересен е фактът, че традициите за празника в САЩ са пренесени от ирландски емигранти през 19в. Постепенно популярността на празника нараства, и през XX век става официален за Щатите. Първите картички за Хелоуин се появяват през 1905г., а през 1950г. и първите костюми. От края на миналия век – 90те години започва и масово производство на различни декорации за празника.

Традициите на Хелоуин са свързани с много лакомства: ябълков пай, захаросани плодове, ябълков хляб, сладка царевица, печени фъстъци и много други. В Ирландия е традиционно да се прави плодове кексче – т.нар. ”barmbrack”, в което преди да се изпече се поставя пръстен или монета за късмет. Прието е вярването, че който открие пръстен в своето кексче, ще срещне истинската любов и ще сключи брак през следващата година.

Също така се организират много игри: ловене на ябълки, игри на криеница, разказване на истории за духове и др.

 Интересно е да се отбележи, че традицията на тиквения фенер също води началото си от Ирландия. Идва от т.нар. легенда за Джак. В началото са издълбавали репи, картофи, кратуни и цвекло и са поставяли свещи в тях да ги предпазват от зли духове. Използването на тиквени фенери започва от XIX век. Днес ирландците се маскират като духове, таласъми, зомбита, вещици, гоблини. Децата обикалят в търсене на лакомства, къщите са украсени с фенери от тикви, издялани със страшни лица, палят се големи огньове и фойерверки.

Във Великобритания, хората се маскират по някаква тема и се организират карнавали в клубове и кръчми.

В Йоркшир се провежда т.нар. ”Нощ на пакостите”, когато децата правят номера на възрастните.

 В САЩ най-голямото хелоуинско парти се провежда в Ню Йорк Сити и носи името Village Halloween Parade.

 Надяваме се, нашата история за Хелоуин да ви е харесала  и да сте научили нещо интересно !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *