Български автори,  История

Стенопис на Свети Патрик пази Мъглижкият манастир

взето от7

https://www.zakazanlak.bg/kultura-9/stenopis-na-sveti-patrik-pazi-mglizhkiyat-manastir-2422

Уникален стенопис с изображението на ирландския светец Свети Патрик се пази в Мъглижкия манастир. Той е изобразен, застанал между ликовете на светите братя – солунски първоучители Кирил и Методий. В стенописа в Мъглижкия манастир, изографисан от казанлъшкия зограф и куриер на Левски Петьо Ганин през 1909 година, образът на Свети Патрик е между ликовете на двамата български първоучители, светите братя Кирил и Методий.

Ирландският светец е живял през 5 век. Приема се, той е донесъл християнството сред скандинавските народи и проповядвал божието слово. Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Деня на Свети Патрик.

Четири века по-късно Солунските братя превели Библията на старобългарски и разпространявали писаното слово сред славяните. И тримата са записали имената си в историята на европейската цивилизация. По тази и причина стенописът в Мъглижкия манастир се приема за емоционална връзка между България и Ирландия и символ на обединяването на Източната и Западната църква, своеобразен „пророк“ на бъдещия Евросъюз.

Живеещите в България ирландци и ирландски дипломати познават тази история и традиционно посещават манастира на днешния ден, намиращ се на 2 километра в Балкана над Мъглиж.

В днешния ден, отбелязват по света като Ден на ирландската култура, стенописът на Свети Патрик в Мъглижкия манастир е частичката местен принос за световното арт богатство Подобна теза преди десетилетие защити в своята дипломна работа магистърката по европеистика от Казанлък Антония Генчева.

Според разказите на бившата игуменка на манастира, покойната игумения Рахила и нейни послушнички, стенописът с ликовете на светите братя и свети Патрик са се появили в манастира, докато Петьо Ганин го изписвал за последно през същата година. Тогава в светата обител пристига ирландец, който дарява пари за фреска, а волята му била да се изпишат заедно Св. Патрик, покровителят на Ирландия и Светите Братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука.

От запазени източници, свързани с историята на манастира става ясно, че гостувалият ирландец всъщност е Пиърс О’Махони, политик, мисионер и филантроп, приятел и съученик на изпълнявалия през 1909 година длъжността духовен водач на Старозагорската митрополия архимандрит Йосиф Бакърджиев.

Мъглижкият манастир „Св. Никола“ е наследник на старинния манастир „Св. Архангел Михаил“, чиито останки се намират над сегашния, в местността „Стария манастир“, място и днес тачено от мъглижани.

Преданието отнася възникването на манастира в годините на Второто българско царство, по времето на цар Калоян, който дал средства за построяването на манастира след разбиването на латините в околностите на Мъглиж. Мъглижкият манастирът е разрушен през втората половина на XIV в., при завладяването на Тракия от османските завоеватели, след което, неизвестно кога е бил въздигнат от местното българско население. Надпис над входната врата на дневната манастирска черква, свидетелства за обновяването на манастира и изграждането на храма през 1834 година.

На 17 март всяка година ирландците по цял свят се събират, за да отпразнуват празника на своята култура Св. Патрик. В разказите за светеца, освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.

Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник., който се свързва най-често и с големите количества ирландско уиски, което се лее на този ден. Един от популярните ирландски тостове в чест на светеца гласи:
„Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!“

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *