в България,  Келтски празници

КЕЛТСКИ ПРАЗНИК „ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО“

Тополовград, 24 август 2019г.

Община – Тополовград, Сдружение „Келтско наследство“ –с.Хлябово, Сдружение „Ценности“ – Бургас и Сдружение „ТворецЪ“ – гр.Мъглиж

Организатори:

СЪБОТА 24 август

11.00  Тържествено откриване на празника. Кратка прeзентация на келтската култура.

11.20 Традиционна шотландска игра „Мързеливата пръчка“ /Lazy Stick/

Тази игра е много популярна по време на ежегодните келтски и шотландски празненства “Highland Games” /провеждащи се в Шотландия от 11 век/.  Състезанието се провежда едновременно за 3 двойки. Всеки участник получава рекламен сувенир, а при две и повече победи връчваме „Сертификат на Победител“.

12.00 Игра „Cornhole“ /„Царевична дупка“/ е изключително популярна днес . Измислена е през 14 век в Бавария и има келтски корени.

Играта има табли с отвор, в който се целят участниците с помощта на 8 малки чувалчета с тегло около 500 гр.  Състезанието се провежда едновременно за 4 двойки. Всички участници получават награди – келтски рекламни сувенири.

12.30 Церемония на келтски брак “Hand-Fasting”

13.00 „Хагис Хърлинг“ – хвърляне на чувалче от 500 гр. от винена бъчва.

Участникът се качва на бъчва и отгоре хвърля чувалче с тегло 500 гр., като балансира да не падне. Всички участници получават награди – келтски рекламни  сувенири.

По време на празника художникът ще разкаже за традиционни предмети с келтски произход – торкви, амулети, ябълкови свещи. Участниците могат да изработят някои от тях и те да им останат за спомен.

13.30 „Обръщане на дърво“ /“Caber Toss” / .   

Всеки участник се стреми да хвърли малко дърво, че то да падне вертикално към земята. Всички участници получават награди – келтски рекламни  сувенири, а тримата с най-добър резултат  – „Сертификат на Победител“.

14.00 часа

Празникът завършва с  традиционен танц с ленти „Мейпол“ /Maypole/. За този ритуал има документи, че е съществувал на Британските острови от 14 век.  Преди началото раздаваме на всички участници „Магическа захар“ /Faery Sugar/.

Всеки участник взима по една лента, като момчетата вървят по часовниковата стрелка, а момичетата – срещу тях. По този начин лентите се заплитат „като плитка на моминска глава”.  Ритуалът завършва, когато „Мейпол“ е изцяло заплетен с лентите.

15.00  край на събитието.

Входен билет – 3.00 лв., деца до 12-годишна възраст безплатно.

Всеки посетител получава заедно с билета специален магнит-сувенир и келтска гривна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *