Uncategorized

Защо обичам келтите ?

Напоследък често ми задават въпрос: „Защо толкова се привърза към келтите ?“ Убеждават ме съвсем приятелски, че тяхната култура не е проучена добре, няма много документи и се опитват да ме убедят, че по-скоро робувам на някакъв филмов стереотип, отколкото на реалността.

Нека да ви разкажа, откъде научих за келтите.

Преди години бях в Париж и се срещнах с един познат французин, който e идвал в България по линия на контрол върху еврофинансирането. Казва се Тиери Пино, тогава работеше в една парижка банка и отговаряше за обучението на банковите служители.

Видяхме се през деня и решихме да се почерпим в един хубав парижки ресторант. Пийнахме и той ме каза между другото, че не е французин. Това доста ме учуди, не мога да Ви го покажа  на снимката, но си представете един типичен французин с елегантна шапка и шал, идеален френски, с типични маниери. Започнах да прехвърлям в главата си варианти – германец, руснак, арабин, май, последното беше съвсем екстремно. Накрая не издържах и попитах, какъв е той. Той се усмихна и каза: „Брейж“ /през цялото време говорихме на английски/. Аз му отговорих, че не знам тази дума и го помолих да обясни смисъла й. Той ме погледна учудено и каза, че е от Бретан и е келт. „Не сте ли чували за келтите ?“ попита ме тогава той. Бях леко пийнал и реших да направя тъпа шега като му отговорих  „А има ли живи келти ?“ Той направи пауза, но явно не се обиди и каза, че хората с келтско потекло само във Франция /и не само в Бретан/ са милиони. Половината френски департаменти имат галски, тоест келтски имена, а името Париж идва от галско племе „париси“. И добави, че в момента говорим за Франция, а келти има в Ирландия , Великобритания, Испания, Португалия..

Бях впечатлен. Като се върнах в България, намерих над сто автора, писали за келтите на български език, единият от тях, например, е Иречек.

Та това е за малко информация и филмовите стреотипи.

Наистина много хора ме питат, защо харесвам келтите и никой досега не ме е попитал, а защо толкова време /около 10 години/ продължавам да се вълнувам на тази тема. Моят отговор е – в келтската култура първо намирам много общи неща със съвременната култура около мен, а второ самите келти са били няколкостотин племена с безброй легенди, обичаи, ритуали и традиции. На мен това ми е интересно, а както казват съвременните психолози, ако човек намира нещо позитивно в ежедневието, самият му живот става по-добър.

Тоест аз се интересувам от нещо, което ми помага в живота, препоръчвам ви го от сърце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *