Език,  История,  Келтски свят

Келтски нации.

26.12.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Celtic Nations”, източници, посочени от блогера: Wikipedia; Babbell

превод: Сурен Исраилян: 29.12.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

снимка: „Келтско национално знаме“/Celtic Nations Flag

Келтските нации са културен регион и географски район в Северозападна Европа, където келтските езици и културните черти са оцелели. Терминът нация се използва в първоначалния си смисъл за означаване на хора, които споделят обща идентичност и култура и се идентифицират с традиционна територия.

Шестте региона, повсеместно считани за келтски нации, са Бретан (Breizh), Корнуол (Kernow), Ирландия (Éire), остров Ман (Mannin или Ellan Vannin), Шотландия (Alba) и Уелс (Cymru). Във всяка от шестте нации се говори до известна степен келтски език: на бритонски език/Brittonic или Brythonic се говори в Бретан/Brittany (бретонски/Breton), Корнуол/Cornwall (корнуолски/Cornish) и Уелс/Wales (уелски/Welsh), докато на гойделски/Goidelic или гелски/Gaelic езици се говорят в Шотландия (шотландски гелски/Scottish Gaelic), Ирландия (Irish) и остров Ман/Isle of Man (Manx).

Преди експанзиите на Древен Рим, както и преди германските и славяноезичните племена, значителна част от Европа е била доминирана от култури, говорещи келтски езици, оставяйки след себе си наследство от келтски културни черти. Териториите в северозападна Иберия – по-специално северна Португалия, Галисия/Galicia, Астурия/ Asturias, Леон/León и Кантабрия/Cantabria (исторически наричани с общо име Gallaecia и Astures), обхващащи северна централна Португалия и северна Испания – се считат за келтски нации поради тяхната култура и история. За разлика от други региони обаче, там не е документирано използването на келтски езици, за разлика от района Келтиберия/ Celtiberia, къде се говори и до днес.

Всяка от шестте нации има свой собствен келтски език. В Бретан, Ирландия, Шотландия и Уелс те са били говорени непрекъснато във времето, докато Корнуол и остров Ман имат езици, които са били говорени до съвременните времена, но по-късно са умрели като говорими езици на общността. В последните два региона обаче движенията за съживяване на корнуолския и манкския доведоха до възраждането на тези говори от възрастните и доведоха до появата на носители на езика.

В Ирландия, Уелс, Бретан и Шотландия има области, където келтски език се използва ежедневно; в Ирландия тези области се наричат Gaeltacht; в Уелс Y Fro Gymraeg, Breizh-Izel (Долен Бретан) в западен Бретан и Breizh-Uhel (Горен Бретан) в източен Бретан. Обикновено тези общности са в западната част на своите страни и в по-изолирани планински или островни райони. Уелският обаче е много по-широко разпространен, като голяма част от севера и западната част го говорят като първи език или еднакво заедно с английския. Обществените табели са на два езика в целия Уелс и сега има изискване да владеете поне основен уелски, за да бъдете наети от правителството на Уелс. Терминът Gàidhealtachd исторически разграничава гелски говорещите области на Шотландия (планините/Highlands и островите) от равнинните шотландски/Lowland Scots (т.е. англо-саксонски говорещи/Anglo-Saxon-speaking) региони. Съвсем наскоро този термин беше приет и като гелско наименование на района на Северната част на Шотландия, който включва не-гелски говорещи области. Затова сега се използват по-специфични термини като sgìre Ghàidhlig („гелски говореща област/Gaelic-speaking area“).

В Уелс уелският език е основен (задължителен) предмет в учебната програма, който изучават всички ученици. Освен това 20% от учениците в Уелс посещават уелски средни училища/Welsh medium schools, където се преподават изцяло на уелски език. В Република Ирландия всички деца в училище изучават ирландски като един от трите основни предмета до края на средното училище/secondary school, а 7,4% от основното образование чрез системата „ирландско средно образование“/Irish medium education, което е част от движението Gaelscoil. На остров Ман има едно начално училище с преподаване на манкс/Manx и всички ученици имат възможност да учат манкс.

Регионите от северната част на Иберийския полуостров, а именно Галисия, Кантабрия, Астурия, Северна Португалия, също претендират за това наследство.

Музиканти от Галисия и Астурия участват във фестивали на келтската музика. Северна Португалия, част от древна Gallaecia (Галисия, Миньо, Доуро и Трас-ос-Монтес/Galicia, Minho, Douro, and Trás-os-Montes), също има традиции, доста подобни на Галисия. Въпреки това в Северна Иберия не се е говорил келтски език вероятно от Ранното Средновековие.

Някога ирландският е бил широко разпространен на остров Нюфаундленд/ Newfoundland, но до голяма степен е изчезнал там до началото на 20 век. На практика днес в Нюфаундленд или Лабрадор/Labrador няма известни говорещи свободно ирландски гелски език. Знанието изглежда до голяма степен е ограничено до запаметени откъси, като традиционни приказки и песни.

Канадските диалекти на шотландския гелски все още се говорят от гелите в някои части на Атлантическа Канада/Atlantic Canada, предимно на остров Кейп Бретон/Cape Breton и съседните райони на Нова Скотия/Nova Scotia. През 2011 г. в Нова Скотия имаше 1275 говорещи гелски език, а 300 жители на провинцията смятаха гелския за свой „майчин език“.

Уелският се говори главно в Y Wladfa в провинция Chubut в Патагония/Patagonia, с единични говорещи на езика в други места в Аржентина. Оценките за броя на говорещите уелски варират от 1500 до 5000.

Келтските езици образуват клон на по-голямото индоевропейско езиково семейство/ Indo-European language family. Справочникът по езикознание „SIL Ethnologue“ изброява шест живи келтски езика, четири от които са запазили значителен брой носители на езика. Това са гойделските езици (т.е. ирландски и шотландски гелски, които произлизат от средноирландския/Middle Irish) и бриттонските езици (т.е. уелски и бретонски, които произлизат от общия бриттонски/Common Brittonic).

Другите два, корнуолски/Cornish (бритонски език) и манкски/Manx (гойделски език), са умрели в съвремието с предполагаемите си последни носители на езика съответно през 1777 и 1974 г. И за двата езика обаче движенията за съживяване им доведоха до възраждането на тези говори от възрастните и деца и доведоха до появата на някои носители на езика. ¹

През 2020 г. е имало повече от 2 милиона говорещи келтски езици. ²

Източници: ¹ Wikipedia; ² Babbell

2 Comments

  • Н и К.

    Здравейте! Бихме искали да знаем има ли Келтски клуб във Варна? Започнахме да се интересуваме от келтите. Къде бихме могли да намерим съмишленици в град Варна?

    • suren

      Здравейте ! Наскоро приехме двама нови членове от Аксаково. Ние сме две сдружения – едното е Сдружение „Историческо наследство“ в с.Хлябово, община Тополовград, към него имаме единствения ни Келтски клуб „Армуда“ в с.Сакарци /5 км от Тополовград/. Там се събираме и празнуваме осемте келтски празника всяка година. А другото е Сдружение „Ценности“ в Бургас. Аз съм от Бургас и съм председател на „Ценности“. Двете сдружения се занимават с популяризирането на келтската култура, организираме фестивали, келтски партита, имаме програма с келтски спортове, търсим клиенти за Келтски тиймбилдинг – вижте нашата страница във Фейсбук – https://www.facebook.com/groups/281235722077
      Засега нямаме дейности във Варна, но ако Ви е интересно, можем да се видим и да помислим за презентация на келтската култура във Вашия град. Нашите членове от Аксаково са съвсем отскоро и лично не ги познавам. Колежката Галина Симова от „Историческо наследство“ ги предложи и контактува с тях. Обадете ми се на 0878 562556 Сурен за среща. Поздрави на Варна !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *