Изкуство,  Келтски свят,  Митология,  Традиции

Шотландска легенда. Джок О’Бенахи.

25.11.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: “Scottish Story: Jock o Bennachie”,   източник, посочен от блогера: Scotland’s Stories

превод: Сурен Исраилян: 26.11.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Емблематичният Бенахи/Bennachie е прочутия хълм в област Абърдийншиър/Aberdeenshire, Шотландия. Някога той е бил дом на шотландски гигант, наречен Джок О’Бенахи/Jock O’ Bennachie, колкото древен, колкото и огромен. Джок обаче не бил самотен, имало още гиганти по тези места, включително и неговия основен съперник, който живял в Tap O’Noth и се предполага, че се казвал Jock O’Noth.

Шотландските гиганти са били известни с това, че обичали да създават конфликти, но тези двамата имали допълнителна причина да се бият. Двамата Джокове са се борили за вниманието на красива великанка, наречена Лейди Ан/Lady Anne. За нещастие на Бенахи, Ан била привлечена от неговия враг и не била много обиграна в тези работи. Един ден той ги забелязал да се разхождат на върха на Tap O’Noth, и сърцето на горкия Джок е било разбито.

В яростта си той вдигнал голям скален къс и го хвърлил към тях, но другият Джок забелязал това на миля разстояние. Той го хванал и засилил в обратна посока, събаряйки парче от върха на хълма Бенахи. Тогава Джок О’Бенахи хвърлил друг къс, и когато опонентът му също вдигнал камък за хвърляне, Лейди Ан се намеси, за да спре битката, но е била смачкана от идващия камък.

Джок бил съсипан, той избягал от хълма и се покрил от срам. През същата нощ той внезапно се събудил от това, че видял как лицето на Ан го гледало. Той се просълзил от радост, че е оцеляла!

Нещо обаче не е било, както трябва. Нямало никакъв вятър, всичко наоколо сякаш ставало все по-тъмно. Той се обърнал и видял, как Ан се е превърнала в стара, кикотеща се фея, която затворила огромна врата, когато си тръгнала.

Тя проклела Джок да бъде затворен под хълма Бенахи, докато еднооко и единствено в семейството дете не намери ключовете за тази врата, скрити под едно хвойно дърво. Доколкото знам, той все още е затворен там и до днес и плаща за действията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *