Друиди,  Изкуство,  Келтски свят,  Символи

Келтска символика: келтска свастика

19.05.2023г., публикувано от: CelticBardJeff, оригинално заглавие: Celtic Symbolism: Celtic Swastika, източник: ezinearticles.com

превод: Сурен Исраилян: 21.05.2023г.

взето от:

https://www.facebook.com/CelticBardJeff

Щитът от Батърси. Снимка:British Museum – https://www.britishmuseum.org/collection/object/H_1857-0715-1

Близо до река Темза е намерен външен бронзов предмет, използван от древните друиди при религиозните им церемонии. Наречен е „Щитът от Батърси“/“Battersea Shield“. Той се състои от 27 релефни свастики, изковани от бронз и червен емайл, и датира от 350-50 г. пр. н.е.

В графство Кери /Co-Kerry, Ирландия е намерен камък с надписи Огъм/Ogham, който е бил определен като раннохристиянски надгробен камък и е бил украсен с две свастики. В Западен Йоркшир/West Yorkshire е намерено изображение с форма на свастика, гравирано върху камък, наречен Камъкът на свастиката/Swastika Stone. Дизайнът му се състои от двоен контур с 5 извити рамена и оттогава досега не е открит друг подобен символ.

Камъкът на Свастиката – снимка: https://www.gazettelive.co.uk/whats-on/find-things-to-do/ilkley-and-the-swastika-stone-3669216

Всички тези находки са част от келтското наследство и се твърди, че значението на свастиката е било свързано със слънцето в древната келтска цивилизация, въпреки че това никога не е било потвърдено. Доказано е, че този символът е датиран още от бронзовата епоха и е бил знак, безспорно свързан с древните келти.

Древните келти не са имали писменост и са ни оставили доказателства за своята култура под формата на своите символи. В резултат на това не се знае много за свастиките, открити в Шотландия. Има обаче народни предания, които могат да обяснят тяхното съществуване.

Според преданията символът се използвал от група келтски войнствени племена, известни като пиктите/Picts. Пиктите са били прочути със своите произведения на изкуството, които днес могат да се видят върху много издълбани камъни в Шотландия, както и в много части на Англия и в някои части на Европа. Сред тези дизайни има както „традиционната“ свастика, така и други символи, които са по-сложни, но имат вид на свастика. Пример за това е гравирана картина върху надгробна плоча, която сега се намира в музея Meigle в Австралия. Състои се от четири фигури, подредени в модел, наподобяващ свастика. Подобен символ може да се види и на Пазарния Кръст в Келс, Ирландия/Kells Market Cross in Ireland.

Свастика от музея Meigle в Австралия. Снимка: Getty images

Тези свастики очевидно са от езическия период на келтите, но се срещат и такива, които имат явен уклон към християнството. Подобни свастики са известни като „Гамадион“/Gammadion. Името е с гръцки произход и произлиза от това, че в свастиката има четири главни гръцки букви „гама“/ gamma.

Гамадион от Бархобъл. Снимка: https://ecoartsblog.files.wordpress.com/2013/07/cross.jpg

Примери за Гамадион намираме върху надгробни плочи, като в една от тях този символ се откроява особено ярко. Наречена е „Кръстосаната плоча от Бархобъл“/Barhobble cross slab и е открита в Уигтауншиър/Wigtownshire по време на изкопни работи в края на XIX век. Датира се от около десети век и е тясно свързана с християнското поклонение.

Много хора отдавна свързват свастиката с древните езически келти или друиди. Въпреки това наскоро бе изказано предположението, че свастиката се е появила в резултат на набезите на викингите, които са донесли със себе си своя свещен символ Гамадион. Ако това е истина, то нито езичеството, нито християнството могат да претендират за нея.

Със сигурност има връзка между келтските и викингските традиции, която личи в тяхното изкуство. Християнските скулптори с готовност включват тези древни символи в своите произведения на изкуството, придават им нов смисъл и си присвояват всички заслуги за тях.

Възможно е християнското влияние върху свастиката да се е появило в резултат на това, че скулпторите са имали свобода на действие при изобразяването на християнския кръст с разнообразни древни мотиви.

Това, което изглежда по-правдоподобно, е келтското влияние върху свастиката. Твърди се /а, може би, някога ще се потвърди/, че свастиката се е появила в резултат на еволюцията на трикраката келтска спирала. Когато тя по-късно се превръща в символ с четири крака, спиралата по същество се превръща в свастиката.

Древна келтска свастика /снимка от автора/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *