Келтски свят,  Митология,  Символи,  Традиции

Какви дървета растат на известния от легендите келтски остров Авалон ?

18.03.2023г., от https://e-zdravey.com взето от:

https://e-zdravey.com/bg/kakvi-darveta-rastat-na-izvestniya-ot-legendite-keltski-ostrov-avalon/

Авалон в келтските легенди е остров с ябълкови дървета, който се намира далеч на Запад – някъде из Британските острови.

Джефри Монмутски превежда името като „остров на ябълки“. Този произход е по-вероятен, защото ябълка е Авал на бретонски и корнуолски, и Афал в Уелс, където произнасят единичното „ф“ по-скоро като „в“.

Понякога Авалон се нарича легендарното място където Исус Христос посещава Британските острови заедно с Йосиф от Ариматея и това става по-късно мястото, където е издигната първата църква на Британските острови. Мнозина вярват, че това местоположение е близо до Гластънбъри.

Авалон е също и мястото, на което раненият крал Артур е отведен, за да бъде излекуван и където умира. Според легендите той е пренесен там с лодка от своята полу-сестра кралица Моргана. Има предания, в които се казва, че Артур само спи на Авалон, но ще дойде ден, когато ще се събуди.

Древните легенди на келтите разказват за архипелаг от сто и петдесет острова някъде далеч на Запад. От бреговете на Ирландия праведниците отишли ​​там в последния си път. Трудно беше да се плава по вълните на Атлантическия океан, мнозина загинали по пътя, а само няколко избрани видели красивите стъклени дворци на Авалон, където могли да вземат ябълки от ръцете на жените, които живеели там, давайки безсмъртие.

На известния от легендите келтски остров Авалон растат ябълкови дървета.

Тези земи се наричали по различен начин. Страхотна земя, Земя на живота, Земя на красиви жени или Авалон – „остров на ябълките“. Прекрасните плодове дават не само вечен живот и младост, но и отнемат спомена за миналото. Затова тези, които са стъпвали на тези острови, са останали там завинаги. Единственият, който успява да избегне такава съдба, е кралят на келтите, легендарният плувец Бран, чиито приключения са описани в сагата „Плуването на Бран“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *