Български автори,  История,  Келтски свят

ВЯРА: Световните катедрали: Вдигнаха абатство след явяване на арх. Михаил

Под абатството имало друидско селище.

19.05.2022г., от в.Телеграф, взето от:

https://telegraph.bg/telegraphplus/viara-svetovnite-katedrali-vdignaha-sen-mishel-sled-iaviavane-na-arh.-mihail.-pod-abadstvoto-imalo-druidsko-selishte.-giganti-i-drakoni-obitavali-frenskiia-ostrov-v-ustieto-na-reka-kueno-339666

„Сен Мишел“ е архитектурен и природен феномен. Статуя на архангела, явил се в абатството преди 1300 години.

Десетки са катедралите в Европа, всяка от които е неповторима със своята история и архитектура. Но никоя от тях не може да се сравни с абатството „Сен Мишел“ във Франция. То е разположено на едноименния остров в устието на река Куено в Долна Нормандия. Уникалното при него e, че той е остров само по време на приливите, които са най-дългите в Европа. Островът сега е свързан с континента чрез дига, а в бъдеще дори се предвижда и изграждането на мост.

Свети Обер

Според келтската легенда скалите са донесени тук насред нищото от родителите на Гаргантюа, които са били гиганти. За такава раса, съществувала някога в древността, има сведения и в Библията. Във френското предание бащата Грангузие донесъл по-голямата скала – Мон Томб – а майката Гаргамел пренесла по-малката скала Томбелен.

Изграждането на първата църква на острова пък се свързва с едно знамение. През 708г. архангел Михаил се явил пред свети Обер, епископ на Авранш, и му казал да построи църква на острова. Свети Обер обаче пренебрегнал думите му. За да го убеди, небесният пратеник го докоснал с пръст по челото. Според друга версия св. Михаил прогорил с меча си расото на духовника. В памет на това чудо е била изсечена в скалата първата църква – базиликата „Свети Михаил“, наричана днес „сърцето на абатството“. Келтски приказки пък разказват, че тя в момента е на едно място, където в предхристиянския период се е намирало друидското „Светилище на Дракона“

Стилове

През следващите години около абатството започва да се изгражда малко селище. В началото на X век островът е завладян от херцога на Нормандия Гийом I, a през следващия век манастирът дава подкрепата си за Уилям Завоевателя, срещу което получава имоти в Англия.

Самият манастир е построен за дълъг период от време – между XI и XVI век, което обяснява невероятното наслагване на романския стил с готика и ренесанс.

През 1892-1897 г. катедралата и самото абатство добива окончателния си днешен вид с неороманска камбанария и неоготически шпил, завършваща с позлатена фигура на Архангел Михаил, която изпълнява и ролята на гръмоотвод.

На последния етаж освен трапезарията на монасите има красив вътрешен двор и висяща градина. Около тази градина има множество арки, поддържани от красиво декорирани колони.

Четири музея разказват историята на острова

На острова има четири музея. В тях може да се види историята на построяването на абатството, както и богати колекции от оръжия, брони, картини, скулптури, гоблени часовници. Особено оригинален е Музеят на морското дело и екологията, който представя информация за приливите и отливите, за залива на „Мон Сен Мишел“, както и за действията, които се предприемат по неговото съхраняване. „Къщата на Тифани“ е резиденция от XIV век, представяща богата колекция от уникални старинни мебели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *