История,  Келтски свят

Битка при Кълоден

от Уикипедия, Свободна Енциклопедия, взето от

https://www.wikiwand.com/bg/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9A%D1%8A%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD#Media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:The_Battle_of_Culloden.jpg

Битката при Кълоден (на шотландски келтски: Blàr Chùil Lodair; на английски: Battle of Culloden) е последното стълкновение от Якобитското въстание от 1745 – 1746

На 16 април 1746г. в Кълоден, източно от Инвернес в битката се изправят едни срещу други якобитските сили на Чарлз Едуард Стюарт (известен и като Бони Принц Чарли) и армията, командвана от принц Уилям Огъстъс, лоялна на британското правителство. На якобитската кауза да свали Хановерската власт и да възстанови династията Стюарт е нанесено решително поражение при Кълоден – Чарлз Стюарт вече никога не възобновява опита си да предизвика Хановерската династия във Великобритания.

Битката близо до Инвърнес в Шотландските планини е последната битка на британска почва.

Армията на Чарлз Стюарт се състои предимно от шотландски планинци, както и от шотландци от низините и малко подразделение англичани от Манчестър. Якобитите се поддържат и снабдяват от Кралство Франция; френски и ирландски части, лоялни на Франция, са част от якобитската армия. Правителствените сили са предимно английски, но също включват шотландци от планините и от низините, батальон ълстърци и малък брой хесенци и австрийци. Битката на Кълоден Мур е кратка и кървава, протича за по-малко от 1 час. След неуспешен планински щурм срещу правителствените линии якобитите са разбити и прогонени от полето.

Между 1500 и 2000 якобити са убити или ранени за краткото време, докато правителствените загуби са по-леки – с 50 убити и 259 ранени. Последвалата разправа с привържениците на якобитизма е брутална, спечелвайки на Къмбърланд прозвището „Касапина“. Направени са усилия за по-нататъшна интеграция на Шотландия в Обединеното кралство; въведени са граждански наказания за отслабване на келтската култура и атака срещу шотландската кланова система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *