Български автори,  История,  Келтски свят,  Ритуали,  Традиции

Единбургският замък блести сред поетичен пейзаж и легенди

03.12.2017г., Автор Евгений Натов взето от:

https://www.banker.bg/sudbi/read/edinburgskiiat-zamuk-blesti-sred-poetichen-peizaj-i-legendi

Единбургският замък доминира пейзажа на града от своето местоположение (133 м) на върха на вулканичната Касъл рок (Скала на замъка). И се вижда от всяка точка на града.

Едва ли има по-добър подарък за Коледа от самолетен билет до любимо място. Възможностите за това се увеличават в края на тази година. Нискотарифната авиокомпания „Изиджет“ (easyJet) открива нов маршрут между София и столицата на Шотландия – Единбург. Новите полети започват на 16 декември и ще се изпълняват през зимния сезон с тарифи, започващи от 15 евро. Разстоянието от София до Единбург е 2416 км, а директния полет трае около 3 часа и 30 минути. Нищо разстояние за любопитния пътешественик.

Единбург (на английски: Edinburgh, на гаелски: Dùn Èideann, на български получава произношението си от немския език) е столицата и вторият по големина град в Шотландия (на английски: Scotland; на шотландски келтски Alba) – историко-географски район на Великобритания, една от четирите съставни части на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. По суша Шотландия граничи само с Англия, а от всички други страни е оградена с морета. Официални езици са английски и шотландски келтски език. Площта на Шотландия е 78 772 кв. км, а населението – около 5 535 000 души, или средно по 65 души на квадратен километър.

Кралство Шотландия е основано през 843 г. от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I. Шотландия съществува като независима държава до 1 май 1707 г., когато „Актът на обединението“ съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Великобритания.

Единбург носи името на своя основател принц Един. Разположен е на южния бряг на залива Фърт ъф Форт, в средношотландската низина. Единбург е една от големите световни туристически дестинации с 13 милиона посетители годишно. Той е голям жп възел, има аерогара на 11 км от центъра на града. Общо  457 420 жители населяват града, известен с Единбургският фестивал на сценичните изкуства, провеждан ежегодно в последните три седмици на август. Участие в него вземат най-добрите артисти от областта на операта, класическата музика, театъра и танците. Провежда се редовно от 1947 година. Фестивалът е сред най-големите събития за цяла Шотландия. Като цяло е много интересен, но най-заинтригуващото в него е самият му край.

Хора от цяла Великобритания (а и от чужбина) се стичат там заради най-пищните фойерверки, които могат да се видят. Цялата главна улица, която се нарича „Принцес стрийт“, се напълва с местни хора и екскурзианти от други страни, за да видят тези фойерверки, които се извисяват над огромния дворец, разположен в стария град на Единбург точно над главната улица. Те продължават чак до полунощ, а след това хората се събират в близките пъбове и отпразнуват подобаващо завършването на фестивала.

Една от най-интересните забележителности е Единбургският замък (Edinburgh Castle) – замък-крепост, която доминира пейзажа на града от своето местоположение (133 м) на върха на вулканичната Касъл рок (Скала на замъка). И се вижда от всяка точка на града. Той е десетият най-голям замък в света, разпростира се на площ от 35 737 квадратни метра. 

Замъкът носи името на града, в който е разположен. Той пък е кръстен на своя основател – принц Един. Етимологията на името „Единбург“ идва от съчетанието Din Eidyn, което буквално означава „крепостта на Един“.

Човешкото обитание на мястото се датира от 9 век пр. н. е., въпреки че природата на ранното заселване е неясна. Тук има аристократичен замък поне от царуването на Дейвид I през XII век и мястото продължава да е кралска резиденция до Обединението на короните през 1603 година.

Като една от най-важните крепости в кралство Шотландия, Единбургският замък е въвлечен в много исторически конфликти – от Войните за шотландска независимост през XIV век до Якобитското въстание през 1745 г. и неколкократно е обсаждан, както успешно, така и неуспешно. От късния XVII век, замъкът става военна база с голям гарнизон. Важността му като исторически паметник се признава през XIX век и оттогава са проведени няколко реставрационни програми.

Малко от настоящите сгради предшестват Обсадата на Ланг през XVI век, когато средновековните укрепения са в голяма степен унищожени от артилерийско бомбардиране. Видното изключение е Параклисът на Св. Маргарет, най-старата оцеляла сграда в Единбург, която датира от ранния XII век. Известен е с красивите си стъклописи. Сред други значими сгради на замъка са Кралския дворец и Голямата зала от XVI век. Замъкът също приютява Шотландския национален военен мемориал и Националния военен музей на Шотландия. Замъкът пази т.нар. Камък на съдбата – реликва на древните шотландски крале. Той е конфискуван от англичаните и върнат едва през 1996 година. Върху него са полагали клетва много от английските крале.

Макар че формално се притежава от Министерството на отбраната, по-голямата част от замъка сега се поддържа от „Историческа Шотландия“. Замъкът е втората най-посещавана атракция на Шотландия. Въпреки че гарнизонът напуска през 20-те години на миналия век, все още има военно присъствие в замъка, най-вече церемониално и административно, включително и голям брой полкови музеи.

И днес той напомня за своето военно минало. Много от туристите идват именно, за да видят и чуят това събитие. Всеки ден в 13 часа от една от кулите на замъка проехтява изстрел от специално поставено там оръдие. То гледа към залива, където се намира пристанището. Оръдието се използва за първи път през 1861 г., за да помага на корабоплаването. Тъй като по това време часовниците са били рядкост, капитаните на корабите са се ориентирали по залпа на оръдието кога да отплават.

Замъкът се е превърнал в бележит символ на Единбург и на Шотландия. Неслучайно е втората най-посещавана атракция в страната.

От 1950 г. всяко лято (през август) пред Замъка на Единбург се провежда Парад на военните оркестри, който се посещава ежегодно от 200 000 зрители, разположени на специално построени трибуни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *