Български автори,  История,  Келтски свят,  Трако-Келтика

Сензационна хипотеза: Друидите са дошли в България с келтите

Всичко за тайното учение на ирландските магове, тракийския цар Залмоксис и Питагор

04.10.2016г., автор: Мария Владова от TrafficNews.bg взето от:

https://trafficnews.bg/lyubopitno/senzatsionna-hipoteza-druidite-sa-doshli-balgariia-keltite-58512/

https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofWales/Druids/

Легендарните друиди вероятно са се появили по нашите земи, придружавайки огромните групи келти, търсещи нови територии и мирно съжителство с гетите по нашите земи.

„Защо жреците им да не са с тях, – пита археологът проф. Диана Гергова, която наскоро откри сензационни келтски предмети в могилите в Сборяново. – Все още всички аспекти на трако-келтските отношения не са изяснени.“

„Според александрийските автори келтските друиди приели учението за безсмъртието не от някой друг, а именно от Залмоксис – царя, жреца и бог на гетите. Как и къде се предавало това учение, е един от много интересните въпроси, – казва Гергова. – В съкратения преразказ на историята на Помпей Трог от Юстин за келтите пише, че тук са се преселили триста хиляди души.“

Според данните това станало 335 г. преди Христа – точно преди Александър Велики да започне похода си за завладяване на света.“ Този сезон откритията на екипа на Гергова в Сборяново са повече от провокативни.

„В центъра на едва личаща могила, разположена югоизточно от могилата на Котела, намерихме ритуален комплекс от централна и периферни обредни ями, в които освен по няколко камъка не се открива нищо друго. С размерите и съдържанието си те са новост. Такъв е и правоъгълният ров с дължина на страната около 30 м, който ги огражда. Именно в него бяха открити малобройните, но изключително важни находки, някои – с келтски произход“, казва археологът. Тя ръководи българо-швейцарския екип, в който участва и младият келтолог д-р Йордан Анастасов, шеф на тима от Женевския университет.

Сред любопитните артефакти е желязна тока от колан на келтски воин от средата на III в. пр. Хр., верижка за прикачване на кания (ножница – бел. ред.), както и символично огънат железен меч – ромфея.

„Самата ромфея е истинска сензация, – усмихва се Гергова. – Този тип мечове са характерни за едно друго тракийско племе на жреци и воини – родопските беси и е познат изключително от Южна България. Единствената друга ромфея е открита отново в светилище и се пази в музея в Добрич.“

Според нея мечът от Свещари се различава от всички открити досега и е абсолютно нов вариант, пише 24 часа. Интересното е, че ромфеята е огъната ритуално по начин, който доскоро се смяташе за келтска традиция, но все по-често археолозите се натъкват на този меч по тракийските земи. Находките подсказват, че археолозите са попаднали на светилище, което по своя характер е типично келтско.

„В един от рововете открихме купчинка горели човешки кости, а в дълбочина и свит на дясно човешки скелет. Непознатата досега от Тракия структура ни отправя далеч на запад, към земите на келтите – казва проф. Гергова. – Те изграждат своите най-популярни квадратни светилища, наричани Фирекшанцен, именно по този начин. В рововете се откриват най-различни дарове.“

Интерпретацията, че това може да е първото келтско светилище, открито в нашите земи, се подкрепя от още едно обстоятелството. То е само на стотина метра от могилата, в която през 2013 година проф. Гергова и екипът й откриха първата безспорно келтска бига в тракийските земи. Всъщност това е колесница, теглена от два коня, положени в уникална и непозната за другите части на Евразия поза, имитираща движение. Най-близките апаралели не само на колесницата, но и на бронзовите апликации към сбруите (юздите – бел. ред.) на двете кончета, са от района на Париж.

Подобни апликации се откриват и на други места в келтските земи. Най-ранните следи за заселването на келтите на Балканите са в земите на гетите в Североизточна България, казва проф. Гергова. Интересното е, че тя и екипът й сега разкриват първото келтско светилище у нас.

„Там те очевидно са станали част и от елитното общество на столицата – както в ежедневието, така и в обредността. Те са могли дори да изградят свои сакрални обекти около могилата на гетския владетел, с когото най-вероятно са договорили своите взаимоотношения. Може би по времето, когато са преговаряли и с Александър. Общата вяра в безсмъртието, предадена на техните жреци от Залмоксис, вероятно е била в основата на постигнатата хармония между гетите, келтите и Космоса“, смята проф. Гергова.

„В същото време много квадратни глинени олтари в земите на Дания, Южна Англия и Полша са изградени по гетски прототипи и са свидетелство за влиянието на гетските вярвания върху келти и германи през втората половина на I хил. пр. Хр.“, – казва археологът. Със сигурност между земите на келти и траки връзките се коренят далеч в по-древното минало. Забележително е сходството в астрономическата планировка и ориентация на свещения хълм на друидите Тара и особено на мегалитните гробници от Северна Ирландия – Ню Грейнж, Кноут и Доут.

Макар и изградени поне 2 хиляди години по-рано от комплекса в Сборяново, те заедно с могилите около тях също имат астрономическа планировка. И също са ориентирани спрямо зимното слънцестоене. Когато слънчевите лъчи проникват в гробницата в Свещари, те осветяват задната стена и фигурите на владетеля-конник и подаващата му венеца на безсмъртието богиня майка. Това става точно в дните, когато честваме Коледа.

Подобна е ситуацията и в Ирландия, където на същия ден слънчевите лъчи докосвали врязаните спирали върху задната стена на мегалитната гробница Ню Грейндж. „Целият кръговрат е включен в този космически цикъл – идеята за живота и смъртта, за душата, прераждането“, казва проф. Гергова. И ако тези връзки назад в хилядолетията се нуждаят от обяснение, то по-късните северни епоси са доста категорични. В ирландския „Левор Гавала Еирен“ /по-точно „Лебор Габала Ерен“ – Lebor Gabála Érenn или „Книга за нашествията“ – заб. на блогера/ дори се споменава за поредица нашествия от Източна Европа. Датирането им е трудно, но някои находки показват силните връзки между траки и келти в областта на култа, общите митове и изкуството.

Такива са сребърният котел от Гундесруп в музея в Копенхаген, сребърната фалера от Хелден в музея “Лайден” в Холандия. Както и поразителното сходство на тракийските парадни шлемове с тези, намерени в Готланд, Швеция и Източна Англия. Според Гергова дори скандинавският герой Беоулф е гит и в едноименната поема се разказва за отношенията на племената дани и гити – племенно име, близко до това на гетите. Близостта между келти и траки била най-вече на база вярванията им и религиозните им практики.

Заради съвместното им съществуване още Страбон споменава, че по нашите земи е имало келто-тракийски народ. Затова и неслучайно описанията за тракийския и келтския елит са толкова близки. Ето и приликите: „Гетите са най-мъжествени и най-справедливи сред траките, считат себе си за безсмъртни“, пише бащата на историята Херодот. Според него те обитавали горен и долен Дунав и въпреки амбициите на Александър Велики през 335 г. и 327 г. преди Христа да ги подчини, не успял.

Получил солиден отпор Херодот смятал, че това се дължи на вярата им, че душата е безсмъртна. Те и близките до тях мизи нямали нищо общо с повечето траки, тъй като били елитарно, високодуховно общество. Примерно мизите били убедени, че е много грешно да се убие което и да е живо същество, създадено от Бога, затова се хранели само с мляко, зеленчуци и плодове. Сред тях имало и религиозен елит, който се обричал на безбрачие и живеел далеч от светската суета. Затова Страбон пише, че тези хора ги наричали ктисти, тоест чисти. Това елитарно общество много прилича на създаденото от келтските магове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *