Български автори,  Символи,  Татуировки,  Традиции

Преглед на татуировките с келтски образци и тяхното разположение – част 3.2

от сайт https://fashion-bg.decorexpro.com

взето от:

https://fashion-bg.decorexpro.com/tatuirovki/obzor-keltskij-uzor-i-ih-razmeshchenie/

Разнообразие от татуировки и скици

Символиката на келтските татуировки се тълкува, като се вземат предвид вярванията и митологията. Нека се спрем на най-често срещаните мотиви.

Келтски трилистник. Това е знак на най-древните народи на Европа – скандинавците, келтите, както и предците на съвременните шотландци. В техните култове изображението на трилистна детелина е широко използвано. Тази татуировка представлява триада. По традиция такива татуировки се правят от имигранти от Ирландия или хора, които се възхищават на тази страна. Смята се, че този образ носи успех и късмет във всякакви начинания.

Келтски шарки. Те са знак за сила, съвършенство, единство с висши същности. Келтите искрено вярвали, че такива украшения са изпратени на хората от върховните богове. Моделите се състоят от много възли, всеки от тях е свързан с водеща нишка, житейския път на човек. А нейните тъкани и къдрици показват трудностите и препятствията, които собственикът на татуировката трябва да преодолее.

Този сюжет е неразривно свързан с духовното прераждане и личното самоусъвършенстване.

Специална роля в символиката на древните келти изиграва изображение на лабиринт. Той олицетворява пътя на човека към концентрацията на властта, личностното израстване и познаването на същността на битието. Популярен мотив в бодиарта е изображението на корона със сърце, държано от чифт преплетени ръце. Такава символика означава топла връзка между двама влюбени, преданост и клетви за вярност на чувствата. Обикновено се убожда на ръката като гривна.

Келтски кръст. В очертанията си тази фигура наподобява християнско разпятие, но келтите я поставят в кръг, символизиращ силите на стихиите. Такъв символ означава вечен живот, прераждане и единство на човека с Вселената. Смята се, че келтският кръст идва от християнството, следователно такава татуировка обикновено се прави от дълбоко религиозни хора или тези, които искат да се предпазят от зли сили. Друга интерпретация на този знак включва паметта на заминалите хора.

Келтски надписи. Руните могат да бъдат намерени в келтската митология; те са криптирани съобщения. Тази писменост съществува от 1-ви до 12-ти век, този тип очертания се отличава с ъглова форма. Всяка руна има свое собствено свещено значение и заедно укрепват семантичното послание на композицията.

Келтско тъкане… Орнаментът се свързва с единството на човешкия дух и земята. Този мотив може да бъде разположен вътре в картината или отвън, очертавайки го със своите къдрици. Обикновено се прилага върху ръката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *