Български автори,  Традиции,  Храна и Кухня

2 екзотични и много вкусни рецепти за Коледни и Новогодишни ястия

2016г., от https://zdrave24.com, автор: Mari

Хагис

The Haggis! Burns Night in Scotland | Britannica
https://www.britannica.com/story/the-haggis-burns-night-in-scotland

Хагис е традиционно шотландско ястие, без което нито един уважаващ произхода си потомък на пикти и келти не сяда на фамилната трапеза. Шотландците вечерят с хагис и на 25 януари, за да отбележат рождения ден на поета Робърт Бърнс, който през 1786 г. написал своята знаменита „Ода за хагиса“. Ястието прилича на ароматна саздърма, начинът на приготвянето му напомня нашенските пълнени агнешки шкембенца. Прави се от овесено брашно и смляна карантия. Сместа се овкусява с лук и подправки, натъпква се в почистения стомах на добичето. „Балонът“ се вари няколко часа, после се реже на филии и се поднася като предястие или основно

Чибрео

Cibreo Trattoria - Foto di Cibrèo Trattoria, Firenze - Tripadvisor
https://www.tripadvisor.it/LocationPhotoDirectLink-g187895-d1102343-i223984724-Cibreo_Trattoria-Florence_Tuscany.html

Чибреото е старо италианско ястие от Тоскана. Приготвя се от петльови гребени, дробчета, сърца, бели бъбреци. Макар да се прави от птичи дреболии, то е смятано за много изтънчено и дори се твърди, че Катерина Медичи, която е родом от Флоренция, страшно си падала по него и имала навика да преяжда с чибрео.

Как да си приготвим:

Чибрео

Продукти: 100 г варени петльови гребени, 400 г пилешки дробчета и бели бъбреци от петел, 1 глава лук, 3-4 листа салвия, 60 г краве масло, 2 с.л. зехтин, сок от половин лимон, 6 с.л. пилешки бульон, брашно, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Загрейте маслото и зехтина, запържете в тях ситно нарязания лук. Прибавете нарязаните дробчета и бели бъбреци, петльовите гребени и салвията. Залейте с бульона, овкусете и гответе на умерен огън 10 мин., добавете още бульон, ако е необходимо. Разбийте жълтъците с лимоновия сок. Свалете ястието от огъня и като бъркате, прибавете яйчената смес. Оставете да престои няколко минути. Сервирайте топло.

Хагис

Продукти: 1 овчи стомах, добре почистен, попарен, обърнат с вътрешността навън и накиснат за 24 часа в студена солена вода, 1 агнешки комплект, 100 г. агнешко месо, 2 глави лук, 225 г овесено брашно, сол, смлян черен пипер, кориандър, индийско орехче, 1 ч.ч. месен бульон (може да се замести с вода).

Приготвяне: Дреболиите почистете от ципите, измийте ги и ги сварете заедно с месото. Нарежете ги на ситно и ги смесете с наситнения лук, овесеното брашно и подправките. Със сместа напълнете шкембето. Зашийте го с конец, прободете с вилица на няколко места и го варете 3-4 ч. на слаб огън без капак. Доливайте вода, за да е постоянно покрит с нея хагиса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *