Български автори,  История,  Келтски свят

Сисак, Хърватска

от сайта на Община Габрово – https://gabrovo.bg взето от:

https://gabrovo.bg/bg/page/1297

Сисак е център на един от най-големите окръзи в Хърватия с 53 036 жители. Той е живописно място, където се срещат реките Одра, Купа и Сава. Преди повече от 2000 г. градът започва своята история, като укрепление на илирски и келтски племена под името Сегестика.

През 35 г. пр.н.е. е завладян от римския император Октавиан и получва името Сисция, като се превръща в столица на провинция Панония. През 16 век успешно отблъсква атаката на турците, а в средата на 19 век, под името Сцисцек, отбелязва значителен икономически подем, благодарение на изградените речни транспортни коридори и железопътна мрежа. След Втората световна война Сисак става един от най-развитите индустриални центрове. Градът отбелязва официалния си празник на 4 юли, в памет на своя патрон епископ Кирин, живял в края на 3 и началото на 4 век.

Днес Сисак привлича интереса на посетителите със защитната си крепост от 16 век, разположена в Стария град, с Градския музей, с кътчетата за селски туризъм. Особено известен е и природният парк Лоня – живописен район с богато биоразнообразие, хабитат на множество щъркели. Заради него градът е наречен още Европейско селище на щъркелите.

Партньорските отношения между двата града започват през 2001 г. след поредица предварителни срещи и разговори с цел побратимяване. На 14 май 2004 г. между Габрово и Сисак е подписано споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, културата, местното самоуправление, образованието, младежта и спорта. Сред основните цели са подпомагането на малки и средни предприятия от регионите-партньори да установят контакти за съвместна дейност, особено в сферата на туризма, био-земеделието и дървообработването.
 
Полезни връзки:
www.sisak.hr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *