Български автори,  История,  Литература

Методи Манов. В търсене на Тюлис или Тракия между 341 и 218 г.пр.Хр.

взето от:

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=46361

Автор: Методи Манов
Раздел: Антична история, Балканският полуостров преди Аспарух, Балканска история
Издателство: Борина
Народност: българска
ISBN: 9789545003172
първо издание, 2017 год.
твърди корици, 207 стр.
Цена: 40,00 лв  
Авторът на книгата завършва средното си образование в Националната гимназия за древни езици и култури – София. През 1989 г. завършва специалност Класическа филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1993 г. работи в Националния археологически институт с музей – БАН. В същата година е номиниран за Хердеров стипендиант от германската фондация F.V.S (Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.). Във връзка с Хердеровата стипендия през 1994 г. специализира Класическа археология и епиграфика във Виена, Австрия.

През 2006 г. е на специализация в град Хале, Германия, по покана на Martin Luther – Universtat, Halle-Wittenberg. Основните му научни интереси са свързани с античната нумизматика, античната епиграфика и античната история. Автор е на две други книги и на повече от 70 статии у нас и в чужбина. От 2008 г. е доцент в Националния археологически институт с музей – БАН.

Монографията представя един от най-неясните периоди от историята на Тракия – периода между 341 и 218 г. пр. Хр. Авторът си е поставил амбициозната цел да бъде намерена първата столица на държавата на келтите/галатите в Тракия, спомената като Тюлис от Полибий и от Стефан Византийски.

От тази книга читателите ще научат и коя е столицата на одрисиге, кой е Севт III и докога е живял, коя е първата му съпруга и кои са децата му от нея. Освен това ще научат кога е построен Севтополис и коя е одриската жена на Лизимах. Читателите ще научат също за кого е направено Панагюрското съкровище.

Представена е началната точка на похода на келтите на Брен към Гърция, както и родните места на келтските вождове от този поход. Представена е ситуацията как точно е станало основаването на държавата на келтите/галатите в Тракия, като са представени и реалните години на управление на най-познатия владетел на тази държава – Кавар, както и всички столици, които е имал този владетел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *