Български автори,  История,  Трако-Келтика

Показват казанлъшки съкровища в замъка Храдчани

29.08.2012 г.автор: Христо Димитров, взето от:

http://stznews.bg/pokazvat-kazanlashki-sakrovishta-v-zamaka-hradchani-8136.html

Чашата, от която е пил виното си тракийският цар Севт ІІІ, известният златен киликс от храма под могилата Голямата Косматка ще бъде един от най-интересните експонати в голяма изложба, която предстои да бъде подредена в пражкия замък Храдчани. Артефактът се съхранява в трезорите на казанлъшкия музей „Искра”.

Заедно с него за Чехия през ноември ще заминат още 11 предмета, открити в хода на археологическите разкопки на територията на Долината на тракийските царе през последните 15 -20 години. Казанлъшките съкровища ще бъдат включени в цялостна експозиция под наслов „Между античният свят и варварите”, за която са подбрани експонати, притежание на НИМ, НАИМ и музеите в Пловдив, Враца и Несебър. Те ще бъдат представени в Храдчани за три месеца, поканата за изложбата е отправена от президента на Чехия Вацлав Клаус.

Сред подбраните от ръководителя на отдел „Античност” при ИМ „Искра” Меглена Първин са още два меча / келтски и от т.нар. тип махайра, които наскоро са били реставрирани/, две златни огърлици, златен пръстен с печат,, бронзов съд за вино, бронзово огледало; царски шлем и др.от периода V-ІІІ в.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *