Български автори,  История,  Келтски свят

Държава ли е всъщност Уелс ?

Правителството ѝ се занимава само с въпроси, по които има делегирани правомощия

02.05.2021г., от https://pochivkablitz.bg

logo

взето от:

https://pochivkablitz.bg/narachnik/drzhava-li-e-vsshchnost-uels

Държавата е географски регион с отличителна национална идентичност, политическа обособеност, правораздаване и определени граници. Има страни, при които нещата стоят по-различно и не е толкова лесно да се посочи дали отговарят на критериите.

Една от тях е Уелс. Тя е част от Обединеното кралство и не е напълно независимо, така че не държава сама по себе си. Въпреки това е известна като таква, защото и на административно ниво я наричат така.

Уелс е една от четирите страни, които съставят Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Терминологията тук се отнася за първото административно ниво, подобно на щатите в САЩ или провинциите в Канада.

Уелс граничи с Англия на изток, с Ирландско море на север и запад и Бристълския канал на юг. Въпреки че Уелс е страна, тя не е суверенна държава и следователно не е член на ООН.

Уелс се управлява от делегирано правителство, официално известно като правителство на Уелс. То се оглавява от първия министър на Уелс. Правителството се занимава само с въпроси, по които има делегирани правомощия, докато правителството на Обединеното кралство, което се ръководи от министър-председателя, се занимава с по-сложни въпроси. Уелското народно събрание действа като законодател, въпреки че в;астта му е ограничена от британския парламент.

Кардиф е столица и най-голям град на Уелс.

И така, въпреки че отговаря на повечето критерии за държава, Уелс не е независима и суверенна, което е залегнало в класическите дефиниции, информира World Atlas.

Кратка история на Уелс

Трайното заселване на хора в Уелс започва преди 10 хил. години, въпреки че първите селища са от преди 29 хил. години. През 48 г. сл. Хр. римляните завладяват Уелс и управляват територията му над 300 години. Разпадът на Римската империя отваря пътя за нашествие на германски племена.

Няколко кралства са образувани на територията на страната докато германските племена се борели за независимост от кралствата в Централна Европа.

През 1536 г. кралство Англия се слива с Уелс. През 1707 г. Шотландия се слива с тях и така се образува Великобритания.

През 1801 г. Ирландия се слива с Великобритания и така се създава Обединено кралство Великобритания и Ирландия. През 1922 г. в Итландия избухва гражданска война и страната е разделена на две – Северна Ирландия и Ирландска свободна държава, която по-късно става Република Ирландия. Останалата част от острова остава част от Обединеното кралство.

Делегиране

На правителството в Уелс са делегирани правомощия в 20 сфери, сред които образование, местно управление, здравеопазване, настаняване, икономическо развитие, социални услуги, транспорт и туризъм.

Народното събрание е създадено през 1999 г., но чак през 2007 то получава властта да приема закони от първостепенно значение по специфични въпроси, касаещи Уелс.

Ключови или чувствителни въпроси се прехвърлят на британския парламент или се предлагат от местния парламент и се одобряват от британския. Министър-председателят на Великобритания се занимава с външните работи на Уелс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *