как се празнува ?,  Келтски свят,  Символи,  Традиции

КЕЛТСКАТА СВАТБА: ЦЕРЕМОНИЯ И ПРАЗНИК МЕЖДУ МАГИЯ И МИСТЕРИЯ

взето от:

https://bg.bio-green.net/6635536-celtic-wedding-ceremony-and-reception-between-magic-and-mystery

Уважаеми приятели ! Тази интересна статия вероятно е била преведена от италиански език с „автоматичен преводач“, затова стилът й е малко особен. Опитах се леко да я редактирам, защото информацията в нея си заслужава. Приятно четене !

Бихте ли се оженили с келтската церемония от времето на „Смело сърце“, аблечени в рокля като тази на лейди Едит Кроули от сериала „Абатство Даунтън“? Ето как може да стане тази вълшебна сватба, обвита в мистерията на природата.

Стилът на сватбената рокля на лейди Едит Кроули от добре известния телевизионен сериал Абатство Даунтън е идеална за келтската сватба.

Подходящ терен в гората в Борго Сан Фаустино – Умбрия.

Вижте и другите тоалети…

Рокля Алберта-Ферети с детайли от дантела

Рокля TEMPERLEY London BRIDAL JOSEPHIN с „параклис“ воал

Сватбена рокля TEMPERLEY BRIDAL, с перфектната прическа в келтски стил.

Сватбена рокля в стил „Ампир“, украсена и бродирана от Джени Пакъм

Лондонска сватбена рокля Temperley Bridal

Temperley London HETTIE DRESS

Temperley London модел HETTIE

TEMPERLEY BRIDAL перфектна рокля

Сватбена рокля на Джени Пакам с ръкави 2021

А за фон на сватбена снимка – келтска арфа

Келтски сватбен ритуал „Hand-fasting“

Обреден детайл на ритуал от L’Alchimia del Fauno

Сватбена церемония на открито

Бижута за булката от Херардо Сако – фенерите

Бижута за булката „Магия и Мистерия“ от Херардо Сако

Колекция на „фенери“ със злато и естествени скъпоценни камъни от Джерардо Сако

Сватбен пръстен със стъклени камъни и златни детайли от Gerardo Sacco

Колекция на пръстени на „Зодиак“ от Джерардо Сако

Златни сватбени пръстени с декорации от Lima e Bulino

Келтският брак е много древен езически обред, а произходът на келтите всъщност датира от желязната епоха. За този най-загадъчен народ природата е била в основата на съществуването: те смятали, че душата не е била само в човешкото тяло, но и в дърветата, реките, скалите и слънцето. Всички души са били единни с духа на земята.

Сватбите на келтите се празнували сред природата, като по този начин те изразявали тясната връзка на душата с околния свят. Тържеството задължително се водело от друид, който се явявал посредник между човека и боговете.

Келтският брак днес

В съвремената Италия „келтският съюз“ се счита за чисто символичен акт от италианския закон и следователно няма правна стойност, ако не е включен в гражданската церемония на място.

Въпреки това, много двойки организират символична келтска церемония в деня на сватбата си, като по този начин създават една незабравима атмосфера.

Подготовката за церемонията започва седем дни преди сватбата, когато се извършва серия от пречистващи действия, свързани с четирите елемента на природата: въздуха, земята, огъня и водата.

Най-благоприятните дати

Най-добрите дни за встъпване в брак от гледна точка на келтите са били от 21 март до 20 септември. Пролетта е перфектна със своето сезонно прераждане, добра поличба за младоженците, както и лятното слънцестоене или пролетното равноденствие . Друга особено благоприятна дата е нощта между 30 април и 1 май, когато се празнува келтския празник „Белтен„.

Местоположението и церемонията

Най-важната част от церемония се празнува в близост до дърветата, където елементите на водата и земята са в хармония с природата. Няколко камъка са подреждат в кръг и след това започва ритуалът, наречен „Обвързване на ръцете“/Hand-fasting .

Младоженците, обърнати един към друг, се държат за ръце, които след това ще бъдат обвити с церемониално въже, за предпочитане бели и червени (като символ на Богинята и Бога, Жената и Мъжа), което символизира връзката им.

Двойката ще трябва да подготви и олтара с приношенията, предназначени за духовете на пазителите на местата, които ще пазят и новото семейство и срещу енергиите, които пораждат завист и негативност, за да ги държат „далече“ от празника.

В края на церемонията друидът благославя двойката със свещеното растения – имела и сърпа като символа на божествената женска и мъжка енергия.

Менюто на сватбения банкет трябва да включва ястията от дива свиня и медовина, по-известна като напитката на боговете, а гостите поздравяват новото семейство с традиционни кръгови танци, символизиращи „непрекъснатостта на времето“ под акомпанемент на магическа и романтична арфа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *