Занаяти,  История

Каменни въглища

07.06.2016г., взето от:

https://ritam4tb.com/novini/kamenni-vaglishta

Главен елемент на каменните въглища е въглерода. В зависимост от вида въглищата съдържат в себе си от четиридесет до деветдесет процента въглерод. Някой хора ги наричат още „ черни диаманти“. Сред основните елементи, които изграждат въглищата са още кислорода, азота и в нищожен размер сяра и фосфор.

Каменните въглища представляват изкопаемо гориво, което бива извличано от земните недра посредством подземен или открит въгледобив.

Няма данни кога първоначално се разбира, че каменните въглищата могат да горят.

Известно е, че преди около 4 хиляди години келтите в Уелс са изпълнявали погребалните си клади с въглища, но в историята няма информация дали са ги оползотворявали за отопление и приготвяне на храна.

Установено е, че преди около 2 хиляди години древните елини и римляните са употребявали също въглища. През тринадесети век завръщайки се от пътешествие Марко Поло информира хората, че и в Китай използват въглища.

А още през дванадесети век индианците хопи, които обитавали сегашните югозападни части на САЩ са си служили с тях за отопление и готвене. Едва през тринадесети век в Лондон навлиза употребата на въглища.

Въглищата са  използвани в продължение на векове като източник на топлина, но едва през последните двеста години се преобразуват в основен енергиен източник. Преломният момент настъпва с Индустриалната революция, като са изобретени първите машини, задвижвани чрез въглища.

На този етап каменните въглища са сред основните енергийни източници. Те представляват един от най-предпочитаните горива, дори и в страни, които са бедни на този ресурс.

Въглищата са един от най-първостепенните резерви от въглерод на планетата. Те са и най-добиваните минерални суровини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *