Символи,  Традиции

За какво шумолеше тръстика? .. Символика на изображението

взето от:

https://bg.airport-consultant.com/o-chem-shumel-kamish-simvolika-obraza

Във фолклора тръстиките се споменават доста често.

Вземете, например, приказките: понякога от него се правели вълшебни тръби, с които герои разобличавали врага. Самото растение се трансформирало в армия, която помагало със сила, както и предупреждавало или съветвало.

В традициите на различните народи това растение се възприемало по различен начин. Древното население на Централна Америка го смятало за символ на младост и жизненост, а древните гърци го свързвали с огъня (да не забравяме – Прометей носил огън на хората с кухи тръстики) …

Символ на кралската власт

Тръстиката била емблемата на кралската власт в Източното Средиземноморие. Бастуните на древните владетели на Палестина били направени от тръстика. И фараоните в Египет използвали скиптър от тръстика.

От тях били направени стрели които фараонът, влизащ на трона изстрелвал с лъка в различни посоки и по този начин символизирал своята власт над света като земно въплъщение на бога на слънцето.

В древна Индия владетелите на племената носели бастун, което, както вероятно вече се досещате, е трябвало да бъде направен от подходящ материал. В района на Азов е живял древен индо-арийски народ – дандарианците, чието име се превеждало като „тръстикови арии“

Келтите използвали тръстиковия жезъл в ритуала на свещеническото посвещение. Той бил символ на върховната сила.

В древната традиция тръстиката е била тясно свързана с божествата Пан, Аполон и Хермес. В един от митовете и тримата се появяват заедно с това растение. Бог Бан преследвал целомъдрената нимфа Сиринга. При реката Ладон тя се опитала да се изплъзне от него, превръщайки се в тръстика.

Когато разбрал че няма да я догони, той отрязал няколко стъбла и направил флейти от тях, но след това ги изгубил, флейтата попаднала в ръцете на Хермес, който след това я продал на Аполон, покровителя на изкуствата.

Image

Келтите вярвали, че звукът от тръстикова флейта отварял вратите на подземния свят и предпазвал от стражите му: докато тя свирела, те нямало да докоснат човека, който е влязъл. За много народи, включително и за славяните, тръстиковата флейта била в състояние да разкрие тайната на тези, които свирят на нея.

Посредник на комуникацията с други светове

Много индоевропейски народи от Ирландия до Индия покривали къщите си с тръстика и това не бил случаен избор: покривът с тръстика се считал за ритуално средство за комуникация с небесните покровители, от които се очаквали всякакви ползи.

Сред ацтеките има легенда, че именно в гъсталаците на тръстиката е била открита свещена за хората триада, чиято поява навремето е била предсказана от бога Витсилопочли: бяла върба, бяла жаба и бяла риба.

Келтите я смятали за символ на Подземния свят.

Християнска символика

Тръстиковите гъсталаци и тяхното разположение в крайбрежната зона на реките и блатистите райони станали символ за вярващите, водещи скромен живот и следващи учението на Църквата.

Image

Тъй като бебето Моисей било намерено в кошница от тръстика, християните започнали да го свързват с мястото, от което идвало спасението. В източнохристиянската традиция емблемата, съчетаваща тръстика, лилия и дъбов лист, означавала слабост на човека (тръстика), трансформирана чрез възкресение (лилия) в сила (дъбов лист).

Така че често тръстиките изпълнявали свещена или поне много важна роля. В добре познатия градски романс „Тръстиците шумолеха, дърветата се огъваха …“ той също явно предупреждавал момичето за ненадеждността на любовника си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *