Занаяти,  Келтски свят,  Традиции

Най-старият фалшив зъб намерен в Западна Европа

от https://www.chitatel.net/ Източник: http://www.bbc.com/ взето от:

https://www.chitatel.net/nay-stariyat-falshiv-zab-nameren-v-zapadna-evropa/

Археолози са идентифицирали находка, която може да е най-стария фалшив зъб в Западна Европа.

Зъбният имплант идва от добре обзаведена с дървени предмети погребална камера от Желязната епоха, принадлежала на жена която е открита в Ле Шен, северна Франция. Жената, която е била между 20 и 30 годишна, когато е починала е имала желязнa топлийка на мястото на горния си резец. Възможно е металното парче да е част от изкуствен зъб направен най-вероятно от дърво или кост, материала какъвто и да е бил, най-вероятно е изгнил. Откритията са публикувани във научния журнал “Antiquity”

Гробът е един от 4-те женски погребения намерени в района на Шампаня-Арден и датира от около 3-ти век преди Христа.  Погребалните камери са съдържали солидно количество дървени вещи, които са знак на келтската култура “La Tene”, процъфтявала в Централна и Западна Европа по това време. 

“Останките бяха в много лошо състояние,“ казва Джулиъм Сегуин, открил скелета на младата жена през 2009.,“Останалите зъби си бяха на мястото. И после забелязах парчето метал. Първата ми реакция беше: Какво е това?“

_75135400_75119640

Зъбите са били занесени на анализ. Г-н Сегуин в последствие осъзнава, че жената имала 31 вместо 32 зъба и снимките направени по време на разкопките показват металното парче на мястото на липсващия зъб. 

Тази снимка показва зъбите и желязното парче намиращо се в ляво. “Фактът, че има същите размери като зъбите, означава, че това е било дентална протеза – или поне опит за такава,“ казва Сегуин

Има причини да се съмняваме в успеха на протезата, казва Сегуин. Първо шансът желязото да корозира в тялото го прави неподходящ за дентален имплант; титаний е материала използван в модерните версии. Второ, отсъствието на стерилни условия по време на този период означава, че желязната топлийка може да причини абсцес, последван от инфекция, която да причина кончината на човека носещ я. 

Лошото състояние на останките не позволява да заключим дали импланта е играл някаква роля в смъртта на жената. И докато находката е най-стария имплант в Западна Европа, то не значи, че преди това не е имало. Изкуствени зъби са намирани в Египет и Близкия Изток от преди 5,500 години.

Етруските от северна Италия са неоспоримите майстори на зъболечението през трети век преди Христа. Много от изкуствените зъби намерени в етруски гробници обаче, са вероятно поставени там след смъртта за да се запази облика на починалия. 

Учените не могат да отхвърлят теорията за след смъртно поставяне на изкуствения зъб и в този случай. Но казват, че има няколко доказателства сочещи, че имплантът е поставен докато жената е била още жива. Но си остава невъзможно да се каже дали парченцето метал е държало зъб направен от дърво или кост, и двата материала са се разградили в киселинната почва.

В журнала “Antiquity”, Сегуин заедно с няколко други съавтори от университета в Бордо пише, че погребенията са „на хора от елита загрижени за външния си вид“. Отбелязват същото така, че погребенията съвпадат с период в който келтските гали са били в контакт с етруската цивилизация намираща се в северна Италия. 

Етруските са известни с майсторството си в сферата на зъболечението, въпреки че изкуствените костни зъби поставяни на златни обръчи са по-различен подход в лечението от този практикуван в Галия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *