История,  Ритуали,  Традиции

КАК ПОСРЕЩАТ НОВА ГОДИНА ПО СВЕТА?

06.01.2014г., взето от:

http://www.pateshestvie.bg/index.php/component/k2/itemlist/tag/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

КАК ПОСРЕЩАТ НОВА ГОДИНА ПО СВЕТА?

Посрещането на един от най-обичаните празници Нова година е свързано с различни интригуващи традиции.

Например италианците от Неапол на Каподано, както те наричат новата година, имат обичая да изхвърлят през прозорците стари мебели и други предмети, което се възприема като символ на смъртта на отминалата година. Друг обичай в Италия е да се подаряват портокали на близките на този празник.

Испанците пък гълтат по едно зърно грозде при всеки от дванайсетте удара в полунощ – така те вярват, че ще имат по-голям късмет през всеки от 12 месеца на следващата година.

В Дания удрянето по вратите на съседи и приятели известява влизането на новата година в домовете.

В Ирландия по традиция в къщата се влиза през предната врата, а се излиза през задната при настъпването на 12-я час. Смята се, че така щастието ще бъде на твоя страна.

Англичаните в полунощ прекрачват прага на къщите с монети в джоба – за богатство, парче въглен – за топлина и сол – за храна през следващата година.

Шотландците имат подобен обичай, но вместо сол носят парче от новогодишния пудинг, както и уиски, което върви към него.

В Полша, Унгария, Чехия и Словакия броят на ястията трябва да бъде кратно на 12. Като всяко има своя символика – рибата е на щастие и благополучие (в Словакия шаранът е задължителен), орехите символизират тайните и трудностите на живота.

В Рио де Жанейро новата година се посреща на плажа. Всички са облечени в бяло и носят бели цветя, с които даряват богинята на морето. Празникът продължава с пищни фойерверки, които придават вълшебство на нощта.

В Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея и Монголия посрещат Нова година в съответствие с лунния календар. Тази Нова година няма фиксирана дата, тъй като се отбелязва през първото пролетно новолуние (между 21 януари и 20 февруари).

В първия ден на китайската Нова година по традиция не се произнасят думи с негативен смисъл – смърт, бедност, катастрофа, за да не се случват тези нещастия. В навечерието на празника китайците разплащат дълговете си, непременно купуват нова дреха, приготвят дарове за духовете.

Освен това всяко семейство организира пищно семейно тържество. На трапезата винаги има нарциси. Съвременната Нова година в Китай е много красива. На многохилядните процесии се запалват безброй фенери с формата на 12-те животни от зодиака.

С фенерите китайците вярват, че осветяват пътя си през новата година, а за да отблъснат лошите духове, те се въоръжават с хлопки и вдигат колкото се може повече шум.

През пролетта също може да се празнува Нова година. Невруз – така се нарича първият ден от новата година по персийския календар. Той се отбелязва в нощта на 21 март срещу 22 март, в деня на пролетното равноденствие, от населението на Афганистан и Таджикистан, от говорещи езици от персийката група, а също така и в ребуплики в Средна Азия, Иран, Пакистан и Азербайджан.

В Индия пък има цели 8 дати, на които се отбелязва Новата година. В един от тези дни – Гуди Падва, непременно трябва да се сдъвчат листа от дърво ним-ним (на вкус те са горчиви). Старо поверие обаче им присъжда важна роля – те защитават човека от болести и беди и му осигуряват сладък живот.

Лаоската Нова година настъпва на 14 април, когато измореното от жегата население на Лаос очаква с нетърпение дъждовния сезон.

В Бирма пък Новага година настъпва в най-горещите дни на април – между 12 и 17 април. Точният ден на празнуване се определя ежегодно от Министерството на културата, като празникът продължава 3 дни.

През 1940 година правителството на Тайланд приема решение да празнува Нова година на 1 януари. Независимо от това голяма част от населението на страната продължава да отбелязва края на старата година по традиция през втората половина на април.

Празнуването на Нова година вече прекрачва прага на лятото. Племената мая посрещат настъпващата година на 16 юли, а в Джибути и Нигер този празник е чак през август.

По-нататък честването на празника стига до септември. В Сирия Новата година започва на 1 септември. В еврейския религиозен календар Рош а Шана – Новата година – отбелязва раждането на света на първия и втория ден от месеца Тишрей.

На еврейската Нова година няма фойерверки, паради, карнавали или гастрономически пиршества – това е сериозно и тържествено събитие – в продължение на два дни евреите навсякъде по света се събират в своите синагоги, за да се молят – за себе си, за любимото отечество, за семействата си, за съседите и приятелите си.

На 11 септември настъпва Новата година в Етиопия. След това следва в Гамбия – на 7 октомври. През октомври празнуват и в Индонезия. По традиция там е прието хората да си искат опрощение за неприятностите, които са причинили през изминалата година.

На 18 ноември Новата година навлиза на територията на Йемен. В средата на ноември пък Нова година посрещат в Океания и на Хаваите.

Нощта на 31 октомври срещу 1 ноември е по-известна като Хелоуин. Независимо от това в някои страни, където жителите говорят келтски езици (Шотландия, Ирландия, остров Ман), именно в тази нощ се отбелязва келтската Нова година – „Самайн“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *