Изкуство

„Железният век. Европа без граници“ в Ермитажа

Уникалният по мащаба си археологически материал илюстрира културата, стопанството и всекидневния живот на европейците в желязната епоха

12.11.2020г., Редактор: Impressio взето от:

https://impressio.dir.bg/atelie/zhelezniyat-vek-evropa-bez-granitsi-v-ermitazha

Зимният дворец в Санкт Петербург – централната част от Ермитажа (Снимка: iStock by Getty Images)

Изложба от археологически находки от желязната епоха, осъществена съвместно с германски музеи, беше открита в Държавния Ермитаж, като експозицията ще може да бъде посетена до 28 февруари 2021 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА. От 15 април до 15 юли 2021 г. изложбата ще бъде представена и в Държавния исторически музей в Москва.

Източник: © Государственный Эрмитаж

След това, през месец април, експонатите ще бъдат изложени в Държавния исторически музей в Москва.

Изложбата преминава под названието „Железният век. Европа без граници“. Тя представлява мащабен международен изложбен проект, илюстриращ плодотворното сътрудничество между руските и германските музеи.

Представени са над 1600 експоната от археологическите сбирки на Ермитажа, на Държавния исторически музей в Москва и на Музея за праистория и древна история от Държавните музеи в Берлин.

Източник: © Государственный Эрмитаж
Източник: © Государственный Эрмитаж

Експозицията е уникална по разнообразието на предоставения материал. Фигурират предмети, представящи желязната епоха в Италия, галическата и келтската култури, съкровищата на скитските степни кургани, антични паметници, древни артефакти от Северен Кавказ и от културите на Източна Европа. От особено значение са паметниците, чиято съдба е променена в резултат на трагичните събития от Втората световна война. 

Археологическият материал илюстрира културата, стопанството и всекидневния живот на европейците в желязната епоха. Експозицията е организирана по хронологически и географски принцип, като включва няколко тематични раздела, съответстващи на археологичните култури, разположени от Атлантическия океан до Уралските планини. 

Представените паметници са разпределени според регионални групи култури и археологически комплекси, сред които има гробници, селища, съкровища и случайни находки.

Източник: © Государственный Эрмитаж
Източник: © Государственный Эрмитаж

Желязната епоха е исторически период, характеризиращ се с широкото използване на желязо за изработването на инструменти и оръжия. Нейните начални и крайни дати, както и археологическите характеристики, се различават в зависимост от географския регион.

Желязната епоха влия е силно на цялата човешка история. Все още желязото остава основата и опората на съвременните технологии, без които е абсолютно невъзможно да си представим съвременния живот. Именно желязната епоха със своите технически, идеологически и духовни открития и постижения поставя солидна основа за модерната европейска култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *