Изкуство,  Традиции

Историята на френската плитка

Защо се казва „френска“ плитка?

14.12.2017., по статията работи: Ася Фърцаловска взето от:

https://jenite.bg/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%B0/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-_l.a_c.93063_i.580464.html

Историята на френската плитка
Pop Sugar Photography

Уважаеми приятели ! В блога имам статия за още една прическа „Келтски възел“, с упътване – намерете я по заглавие: „Традиционна Келтска прическа „Келтският възел“

Френските плитки са популярни по целия свят, но със сигурност не са емблематични за Франция. Не е ясно, какво всъщност, е толкова френско. Както се казва „френските+ плитки изобщо не са френски. Така че кой наистина е отговорен за тази техника ? Историята на тази плитка е по-дълга, отколкото бихте могли да си представяте.

Ако търсим произхода на съвременните френски плитки, Евразия дори не е правилният континент.Вместо това мястото на произхода е Северна Африка.

Хората носят плитки от хиляди години и най-ранните доказателства за плитките идват при нас от планинската верига Tassili n’Ajjer в Алжир. Там, каменни рисунки изобразяват жените, носещи плитки от почти 6000 години.

https://bunbraids.com/how-to-french-braid/

През следващите хилядолетия стилът се появява и в ранно гръцко изкуство, особено в култовите статуи на курос, както на безстрашните келтски воини и момичета и като част от сложните актуози, носени от жените от династията Сун.

Всъщност изглежда, че има много малко култури, които не са запознати с френските плитки, които прави произхода им още по-озадачаващ. Как може нещо толкова универсално да се свърже само с една страна ? Разумно, самите французи дори не претендират, че тази плитка е тяхна.

Защо американците са толкова объркани ? Ние можем да проследим произхода на това конкретно погрешно название обратно в разказ от 1871г., от списание „Артър“, в който един съпруг казва на съпругата си „побързай и облечи този нов кашмир, който ти пратих, и направи косата си на френска плитка“.

Може би защото Франция винаги е била толкова непосредствено свързана с модата и стила сред хората от тази страна на Атлантическия океан, всяка прекрасна плитка може да се регистрира като Continental.

Точно като пържени картофи и много други неща, нашата любовна афера с французите е много голяма за нашите деликатеси и изисканост.

Накратко, въпреки че можете да се чувствате свободни да наричате тази прическа „френска“ плитка, всъщност това е една от най-древните прически. Дори да не идва от Париж, тази плитка е безспорно една от най-красивите прически.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *