Изкуство,  Келтски свят,  Ритуали,  Символи,  Традиции

Познавате ли ирландските келтски символи?

13.01.2020г., преводач от английски на чешки: Marketa Vyskočilová оригиналът „Top 15 Irish Celtic Symbols And Their Meanings“ https://irisharoundtheworld.com/celtic-symbols взето от:

https://bg.suenee.cz/znate-irske-keltske-symboly/

Уважаеми приятели ! Леко коригирах превода на Гугъл Преводач от чешки на български, като използвах английския оригинал, защото някои изрази бяха меко казано „манджа с грозде“. Промененото заглавие е от чешкия автор. Приятно четене !

Ще ви запознаем с 10-те най-важни ирландски келтски символа, заедно с тяхното значение.

В продължение на векове келтските символи и знаци са имали невероятна сила в живота на древните келти. Думата „келт“ се отнася до хора, които са живели във Великобритания и Западна Европа между 500 г. пр. н.е.. и 400 г.

Келтите принадлежат към желязната епоха, те живеели в малки села и имали военни вождове.

В продължение на хиляди години Ирландия е била родина на различни цивилизации с богатата си история и култура. Тези древни общности използвали келтските символи, които сега станали част от ирландската идентичност и ирландското наследство.

Някои от тях дори станали символи на самата Ирландия.

Но знаете ли, че тези символи имат много по-дълбоки и изненадващи значения?

Ако искате да опознаете по-задълбочено някои от тези келтски символи, имайте предвид, че съм написал допълнителни статии за повечето от тях, които ще завърша скоро. Нека разгледаме някои от най-популярните келтски символи и какво означават те.

1. Хармония или Трите Лъча Светлина

Ауен

За този нео-друидски символ и популярен модел за татуировки, бижута и произведения на изкуството, се приема, че е бил измислен от уелския поет Йоло Моргануг /Iolo Morgannwg/, който живял през 18 век. Проучванията обаче предполагат, че този символ може да е по-стар, отколкото се е смятало първоначално.

Думата „Ауен“ /Awen/ означава „вдъхновение“ или „същност“ в келтския език и се появява за първи път в книгата от 9 век „Historia Brittonum“. В нея пише е, че символът представлявал хармония на противоположностите във Вселената. Двата външни лъча символизирали мъжката и женската енергия, докато лъчът в средата определял баланса между тях.

Всъщност тази дума има много значения. Едно от тълкуванията е, че двете външни линии са били символ мъжа и на жената, а вътрешната е хармония между тях.

2. Кръстът на Св.Бригид

Brigid's Cross - Celtic Symbols

Често смятан за християнски символ, кръстът на Св.Бригид е свързан с Бригид от Туата де Данаан /“Божествената Раса“/, която е известна в ирландската келтска митология като „животворната богиня“.

Кръстът е направен от тръстика или слама за празника Имболк, празнуващ началото на пролетта.

С идването на християнството в Ирландия богинята Бригид станала Св.Бригид от Килдаре и много от нейните божествените качества били прехвърлени в новия й статут, включително символа, както и връзката с разрушителната сила и полезното използване на огъня.

Окачете на стената у дома този традиционен ирландски кръст на Св. Бригид, за да ви пази.

Св. Бригид е една от покровителите на Ирландия заедно с Св. Патрик.

3. Келтският кръст

Celtic Cross - Celtic Symbols

Подобно на Кръста на Св.Бригид, много хора свързват келтския кръст с християнството. Проучванията обаче показват, че този символ предхожда християнството с хиляди години.

Всъщност този символ се е появил в много древни култури. Според една теория келтският кръст представлява четири главни посоки. Има и друга теория, която казва, че това са четирите основни елемента – земя, огън, въздух и вода.

Този мощен символ отразява надеждите и амбициите на келтите. Кръстът със сигурност е християнски символ, но корените на Келтския кръст се свързват и с древните езически вярвания.

Забележително е, колко добре е известен този Ирландски кръст в съвремието.

4. Зеленият Човек

green-man-legend - Celtic Symbols

Зеленият Човек е изобразен в много култури като човешка глава създадена от листа. Той се смята за символ на прераждане и взаимовръзка между природата и човека.

Този символ можете да видите върху много сгради и помещения в Ирландия и Великобритания. Отличава се с буйната растителност, символизираща пристигането на пролетта и лятото.

Символът на Зеления Човек присъства върху сградите на християнските църкви в цяла Европа, включително и Седемте Зелени Мъже в гр.Никозия /Кипър/ – поредица от изображения на седем зелени мъже, издълбани през XIII-ти век на фасадата на църквата Св. Никола в Никозия.

5. Ирландската арфа

Image of the harp - Celtic symbols

Като националния знак на Ирландия ирландската арфа е една от най-разпознаваемите символи на страната заедно с детелината.

Тя присъства на ирландските евро монети и е логото на бирата Гинес, която мнозина считат за национална напитка.

Има предположения, че арфата е донесена в предхристиянска Европа от финикийците от Египет като тяхна стока. От 10-ти век тя е важен символ за ирландския народ, олицетворяващ духа на страната.

Всъщност британската корона се почувствала толкова застрашена от арфата, че през 16 век британците заповядали всички арфи да бъдат изгорени, арфисти – екзекутирани.

Келтски символ на силата – Възелът „Дара“

Стигнахме до средата на този невероятен списък. Мисля, че тук е мястото да напишем нещо за келтския символ на силата.

Когато публикувах тази статия получих голям брой запитвания за келтските възли и вместо да пиша нова статия, реших да включа символа тук.

Най-важният от тях е „Възелът Дара„.

Името „Дара“ идва от „doire“, която е ирландската дума за „дъб“. Дърветата са били връзката със света на духовете и предците и живите същества, както врата към другите светове. Най-свещеното дърво е бил дъбът.

The Dara Knot Celtic Symbol
Главният възел „Дара“ – келтският символ на сила

Преплетени линии нямат начало или край. Причината, поради която възелът се нарича келтски символ на силата, се дължи на аналогията, че всички имаме собствени корени, а този символ се издига от корените и няма край.

Дъбът е символ на властта и силата и затова „Възелът Дара“ е най-добрият келтски символ на силата.

6. Детелина

The Shamrock - Celtic Symbols
детелина

Ако трябва да изберем само един символ, свързан най-много с Ирландия, това трябва да е детелината.

Сега тя е Ирландско национално цвете.

Детелината – малко растение, с трите си листа във формата на сърце, представляващи триадата, беше важен символ на древните ирландски друиди.

Келтите вярвали, че всичко важно в света идва по три. Трите фази на възрастта на човека, трите фази на Луната и трите сфери на света: земя, небе и море.

През 19 век трилистникът се превърнал в символ на ирландския национализъм и бунта срещу британската корона и всеки, който е бил хванат да го носи, бивал екзекутиран.

7. Келтското Дърво на Живота или Crann Bethadh

The Celtic Tree of Life or Crann Bethadh - Celtic Symbols
„Дървото на Живота“

Често е представено като дърво с клони, достигащи до небето и корени дълбоко в земята.

Келтското дърво на живота символизира друидската вяра във връзката между небето и земята. Келтите вярват, че дърветата са били предци на човека и са имали връзки с други светове.

Ето някои интересни факти за келтското дърво на живота:

 • Дърветата били връзката на света на духовете и предците с живите същества, както и вратата към другите светове.
 • Най-свещеното дърво от всички бил Дъбът, който представлявал „axis mundi“, /“центърът на света“/.
 • Келтската дума за дъб, Daur е същата като за врата – коренът на дъба се смятал буквално за вход в Отвъдния свят, Царството на феите.
 • Има безброй ирландски легенди за дърветата. Ако заспите до определеното дърво, можете да се събудите в Царството на феите.
 • Ето защо този символ се свързвал с качествата като мъдрост, сила и дълголетие.
 • Келтите вярвали, че ако отсекат свещеното дърво на враговете си, те ще бъдат лишени от сила.
 • Келтите обяснявали значението на прераждането със сезонните промени, които всяко дърво претърпява (от лято до зима и т.н.).

8. Трикветра или Троен Възел

The Triquetra or the Trinity Knot Celtic Symbols

Подобно на всички келтски възли, трикветрата е съставена от една непрекъсната линия, която няма край.

Значение на този келтския възел:

Той символизира вечния духовен живот без начало и без край.

Според християните този символ е донесен заедно с тяхната християнска вяра от монасите, когато те се опитвали да покръстят тогавашните келти.

Предполага се обяче, че Трикветрата е най-старият духовен символ.

Тя присъства като украшение без особена религиозна символика в „The Book of Kells“, както и в норвежките църкви от 11 век.

Символът съответства. на келтското вярване, че всичко важно в света идва по три.

Може да го познаете в съвременния филм „Чукът на Тор“.

9. Трискел

Друг ирландски символ за келтската вяра в „тройственост“, е трискел или трискелион.

Трискел е един от най-старите символи в Ирландия, можете да го видите върху камъните на Нюгрейндж /Newgrange/. Според учените тези изображения били направени през неолита или около 3200г. пр.н.е.

Този символ може да откриете в целия свят, както по-долу на снимката от Атина, Гърция:

Celtic symbol all the way in Greece
Стомна, украсена с тройната спирала Late Helladic III, 1400-1350 BCпр.н.е.

Спиралите са се променяли през вековете, но основните им значения включвали:

Трите фази на живота: живот, смърт и прераждане

Трите елемента: Баща, Син и Свети Дух

Трите области: земя, море и небе, трите състояния: минало, настояще и бъдеще.

10. Пръстенът на Кладах

The Claddagh Ring - Celtic Symbols

Пръстенът на Кладах /Claddagh ring/ е традиционен ирландски пръстен, който представлява любов, вярност и приятелство (ръцете представляват приятелството, сърцето представлява любовта, а короната – верността).

Пръстените на Кладах са били широко известни в Ирландия като символ на единение и преданост.

Claddagh идва от ирландския термин „An Cladch“, което означава „плосък скалист бряг“.

Това било името на село на брега на Ирландия, откъдето произлизал образът на Claddagh. Окончанието „GH“ е било добавено за фонетични цели, за да се създаде гърлен, дрезгав звук, който няма аналог в нашия език.

Говори се, че пръстенът е бил създаден от Ричард Джойс, рибар от село Claddagh, близо до Голуей за своята любима. В крайна сметка тя станала неговата съпруга.

Тя го чакала дълги години след като Джойс бил отвлечен от пирати, продаден в робство и по-късно си възвърнал свободата.

Знаете ли, че има няколко начина да носите Пръстена на Claddagh.

 • От дясната ръка, като сърцето е насочено към пръстите: носителят му не е женен и може да търси любов.
 • От дясната ръка, като сърцето е насочено към китката: носителят му е обвързан.
 • От лявата ръка, като сърцето е насочено към пръстите: носителят му е сгоден.
 • От лявата ръка, като сърцето е насочено към китката:: носителят му е женен.

Традицията на Кладахския пръстен започнала в Голуей, град в западната част на Ирландия, на брега на Атлантическия океан.

Той често се използвал като сватбен пръстен, а начинът, по който човек го носи (сърце, насочено към или от тялото), показва дали „сърцето му принадлежи на някого“.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.