Ритуали,  Традиции

Ирландският надгробен хумор е традиция

17.07.201г., Автор: Novini.bg взето от:

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/12072?comment=old&page=1

This epitaph was used first by Irish comedian/musician Spike Milligan, who  said, "I Told You I Was Ill" should be his epitaph. I… | Epitaph, Told you  so, Headstones

Според бившия кмет на Белфаст Том Хартли, който е автор на история на градските гробища, тон дава надписът върху гроба на комедийния актьор Спайк Милиган, който в превод от ирландски гласи: „Разправях, че съм болен“.

Тенденцията обаче е най-разпространена в гробището на град Дери, където вертикалната част на надгробния паметник запазва традиционните библейски и молитвени текстове, докато върху постамента се излива чувството за хумор.

„Как върви тъмната наливна?“, питат любители на бирата приятеля си в отвъдното.

„Това е положението, братлета, много ми е кеф и отивам да кажа добра дума за вас,“ е щедрото обещание на незабравима личност.

„За риба съм,“ гласи лаконично послание, отправено вероятно към неутешима съпруга.

„Не съм доволен от това решение, Пади,“ споделя покойният с най-добрия си приятел.

„Припалвайте го,“ заръчва шофьор на камион, който явно държи автомобилът му да е в изправност за следващия рейс.

Местният свещеник отец Майкъл Кени не вижда нещо нередно, но отбелязва, че гробищното настоятелство издава разрешение за тези надписи. Те отразяват промените в ирландското общество, които засягат не само надписите, но и формата на надгробните паметници.

Преди столетие на мода бе келтската готика, а сега могат да се видят паметници във форма на саксофон или бюст на Елвис Пресли. Все по-често върху паметниците се изобразяват екипите на любими футболни отбори.

Има доказателства, че ирландският надгробен хумор е стара традиция. По времето, когато краденето на овце се е наказвало със смърт, някой си Томас Кемп бил заловен и обесен. На паметника му пише: „Тук почива Томас в гроб – живя от вълна, умря от коноп“.

Funny Epitaphs | Brief Poems
https://briefpoems.wordpress.com/tag/funny-epitaphs/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *