Изкуство,  Символи

Езически символи и техните значения

взето от:

https://bg.astrologyonline.net/pagan-symbols-their-meanings

В света има много езически символи. Всеки символ има своя интересна предистория. Ето някои от по-известните езически символи, както и някои други езотерични символи, които станаха много популярни през последните години.

Езически символи

  • Пентаграм
  • Тройна луна
  • Око на Хор
  • Анх
  • Колелото на Хеката
  • Triquetra
  • Triskele
  • Setogram (Faery Star)
  • Спирална богиня
  • Лабиринт
  • Въздух
  • Земя
  • Огън
  • Вода
  • Рогат бог
  • Окото на Ра
  • Черно слънце (Шварце Соне)
  • Шлем на страхопочитанието (Ægishjálmr)
  • Дървото на живота
  • Mandala
  • Жезълът на Асклепий
  • Кадуцей
  • Уроборос
  • Чук на Тор (Mjölnir)
  • Цвете на живота
  • Valknut

Езотерични символи

  • Всевиждащото око (окото на провидението)
  • Непрекъснат хексаграм

Пентаграм

Звездата в този символ се използва за представяне на четирите класически елемента земя, въздух, вода и огън, плюс дух. След това около тях се поставя кръг, който символизира връзката и взаимната връзка между всички тях. Пентакълът понякога се използва върху олтари и в магическа работа, за да символизира елемента на земята.

Тройна луна

Символът на тройната луна представлява трите фази на Луната, известни като начална, пълна и намаляваща. В рамките на някои традиции този символ е известен още като тройната богиня и се използва за показване на трите фази на женствеността: девойка, майка и баба.

Първият полумесец символизира нов живот, подмладяване и ново начало. Средният кръг представлява пълнолунието, когато магията е най-силна. И накрая, вторият полумесец представлява луната по време на спадащия си период. Това време на фазата на луната е време, което се счита за най-доброто да изпратите нещата, да ги премахнете от живота си или да завършите нещата.

Око на Хор

Окото на Хор е древноегипетски символ, който често се използва за защита. Този символ е известен още като Wadjet. Според мнозина Окото на Хор има лечебни и защитни сили, както и способността да прогонва злите духове. Поради това символът често се използва за украса на защитни амулети и други предмети.

Хор е бил древноегипетски бог на небето и той обикновено се изобразяваше като сокол. В древноегипетската митология Хор наранява лявото око по време на битките си с бога Сет и по този начин лявото му око се свързва с намаляването на луната.

Анх

Този древноегипетски йероглиф означава живот. С времето анхът започна да символизира вечния живот и безсмъртието. В древноегипетските йероглифи пише, че боговете винаги наблюдават тези, които носят анх, което го прави символ на божественост. Този символ е избран и от някои, които искат да покажат, че имат духовни вярвания, а не вярвания, принадлежащи към една конкретна религия.

Анхът е известен още като египетски кръст, или с латинското си име, crux ansata , което в превод означава „кръст с дръжка“.

Колелото на Хеката

Символът на колелото на Хеката се използва за представяне на трите аспекта на богинята: девойка, майка и баба. Хеката е богиня в гръцката митология, която се свързва с кръстопът, входове, луна, магьосничество, магия, билки, некромантика и магьосничество.

Колелото се използва, за да символизира силата на знанието и живота и е популярен символ във феминистките традиции.

Triquetra

Трикетрата отдавна се използва за символизиране на светата троица, но предшества християнството. Този символ е открит в келтски и надписи на северните народи, както и на германски монети и шведски руни още през 11 век.

Някои съвременници го използват, за да покажат връзката между ума, тялото и душата. В езическите традиции, базирани на келтската култура, той често се използва като символ на трите области: земята, морето и небето. В миналото имаше спекулации, че трикетрата е символ на тройната богиня или е била използвана като келтски символ на женската духовност, въпреки че досега не са открити солидни научни доказателства.

Triskele

Обикновено трискелът се счита за келтски символ, но той е открит и в будистките писания. Точният дизайн може да варира, но този символ винаги има една форма, повторена три пъти, като всяко част е във вид на спирала. Трискели могат да бъдат намерени по целия свят, например, могат да бъдат открити издълбани върху много неолитни камъни в Ирландия и Западна Европа, в символа за остров Сицилия и върху банкноти на остров Ман.

Някои келтски традиции използват трискела, за да представят царствата на земята, морето и небето.

Setogram (Faery Star)

Сетограмът е известен още като звездата на феите или елфите. Той се използва в рамките на някои феерични традиции, но е свързан и с много други магически практики.

Седем е свещено число в много езически традиции и този звезден символ може да се използва за представяне на различни набори от седем неща в зависимост от вярванията или традицията на човек. Те включват:

  • седемте Плеяди (звезди)
  • седемте дни от седмицата
  • седемте големи индуистки чакри
  • седемте класически планети (Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн)
  • седемте ноти в диатонична музикална скала (бели нотки)
  • седемте качества (баланс, хармония, смирение, учене, прераждане, толерантност и доверие)
  • седемте елемента (земя, въздух, огън, вода, отгоре, отдолу и отвътре)

Обикновено се счита, че числото три е свързано с небето и висшите сфери, докато числото четири се отнася до земята. 3 + 4 = 7, което може да се разглежда като небе и земя, които се обединяват като цяло.

Спирална богиня

Този символ, често използван от Wiccans, се използва като знак за живот. Спиралата представлява непрекъснат цикъл на живот, смърт и прераждане.

Спиралната линия може да се разглежда като постоянен път на живота и е била открита в историята още от времето на палеолита, където са били издълбани върху гробници. Спиралите могат да се намерят на много места в природата, например, в галактики и миди.

Лабиринт

За разлика от лабиринта, в живота не можете да се изгубите. Въпреки множеството обрати, които могат да се представят, има само един начин навътре и навън.

Това е символът на живота, без значение кой е човекът, семейството, в което е роден, и живота, който живее – има само един начин да влезете и да напуснете този свят. Поради това лабиринтът понякога се използва като символ на живот и смърт.

Въздух

Въздухът е един от елементите, които се среща в повечето езически традиции. Той се разглежда като елемент на Изтока и е свързан с душата и дъха на живота.

Въздухът е един от четирите класически елемента, които често се призовават по време на езически и духовни ритуали. Елементът въздух се свързва с цвета жълто и бяло, комуникацията, мъдростта и ума. Въздухът също може да бъде представен от пера, вентилатор или тамян.

Земя

Земята е един от класическите елементи (земя, въздух, огън и дух). Символът на земята също понякога се използва за символизиране на Майката Земя.

Елементът на земята се свързва с цветовете кафяво и зелено, изобилие, просперитет и плодородие.

Огън

Елементът на огъня се счита за силен и мъжествен. Въпреки че огънят може да унищожи всичко по пътя си, той също може да бъде помощ за живота; например, това ни дава възможност да си приготвяме храна за себе си и да поддържаме топлина през зимата.

Огънят като елемент е свързан с юг, силна воля и енергия, както и с трансформация и промяна.

Вода

Смята се, че стихията на водата има силна женска връзка и затова тя се свързва с всички аспекти на богинята. Обърнатият триъгълник символизира утробата и се вписва в женската асоциация на този елемент.

Водата е лечебен и пречистващ елемент, който е свързан със Запада. Водата може да се използва в ритуали, включващи любов и други емоции. Течаща вода в природата, като река или море, може да бъде включена в магически практики, които се фокусират върху премахването на негативизма или други нежелани аспекти от живота ви.

Рогат Бог

Рогатият бог е едно от многото имена, дадени на мъжките аспекти на духовността и живота и този термин най-често се използва в рамките на традицията на Уика. Този символ може да се използва за призоваване на бога по време на ритуали и други магически работи.

Рогатият бог се свързва с пустинята и девствеността. Някои хора също вярват, че богът с рога е този, който пренася душите на мъртвите в подземния свят.

Окото на Ра

Подобно на Окото на Хор, това е древен магически символ, който често се използва за защита. Окото на Ра беше нарисувано или издълбано върху лодките на египетските рибари, за да ги предпази от зли проклятия и вреди. Този символ беше поставен и върху египетските ковчези, така че човекът да бъде защитен в отвъдния живот.

Обичайното приложение за този символ е да го носят като талисман или амулет или да го поставят в и около дома, за да се защити сградата и обитателите от вреда.

Черно слънце (Шварце Соне)

Известен още като sonnenrad, черното слънце е древен окултен символ от европейски произход, който първоначално е бил използван за представяне на цикъла на слънцето. Черното слънце е използвано от древната династия Меровингите, която управлява Северна Франция през V век. Символът присъства като мозайка на пода на замъка Велсбург, известна нацистка база от операции за СС. Оттогава той за съжаление често се свързва с неонацистки организации.

Шлем на страхопочитанието (Ægishjálmr)

Този древен викингски символ представлява силата. В древните норвежки текстове шлемът на страхопочитанието се използва от дракона Фафнир като средство за повишаване на собствената му сила и непобедимост.

Дървото на живота

Дървото на живота е древен символ и е използван в много от световните религии. По отношение на най-широкото му използване много хора знаят за световното дърво, споменато в норвежката митология, Yggdrasil. Масивното дърво от пепел свързва всички различни светове и е център на Вселената в норвежката митология.

Има много други препратки към понятието дърво на живота и в други езически религии.

Mandala

Използвана в хиндуизма и будизма, мандалата идва от санскритска дума, която буквално означава кръг и представлява квадрат с четири порти, съдържащ кръг с централна точка вътре. Символът е предназначен да представлява вселената и се използва като инструмент за духовно напътствие и като начин за установяване на свещено пространство за ритуали и медитация.

Жезълът на Асклепий

В гръцката митология Асклепий, известен като бог на лечението и медицината, е имал жезъл със змия, навита около него. Много здравни организации използват символа, въпреки че той обикновено се бърка с кадуцея, поради приликите между двете.

Кадуцей

Кадуцеят бил символът на гръцкия бог Хермес и първоначално не се отнасял към лечителството. Въпреки това, в много древни култури като гръцката, змията се разглеждала като символ на изцеление и така клечка с две змии станала символ на изцеление. Объркването между кадуцея и жезъла на Асклепий се дължи основно на това, че Медицинският корпус на армията на САЩ прие символа за свое лого през 1902 г.

Уроборос

За първи път се появява в гравюри от древноегипетски произход, Ouroboros се използва в цяла древна и средновековна Европа, като в крайна сметка се превръща в символ на алхимията в ранния ренесансов период.

Уроборосът е рисунка на змия, изяждаща собствената си опашка и символизира вечната природа на Вселената и цикъла на живота, смъртта и прераждането. Символът е тясно свързан с този на безкрайността и двата обикновено се комбинират.

Чук на Тор (Mjölnir)

От всички символи, използвани в древната скандинавска митология, „Чукът на Тор“ е един от най-добре познатите в съвременния свят. В митологията на викингите Тор е известен като бог на гръмотевици и бури и защитник на Асгард, където са живели другите богове в норвежкия пантеон.

Тор притежава чука, известен като Mjölnir, мощно оръжие, което винаги би уцелило целта си. Чукът е служил и за други церемониални цели като защита на смъртни и благославяне на бракове, използвани в древните викингски ритуали.

Цвете на живота

Този символ съществува от хиляди години и се състои от много концентрични, равни и припокриващи се кръгове. Цветето представлява вечната природа на Вселената и се твърди, че притежава най-свещените й модели.

Valknut

Има много дискусии какво представлява този символ в норвежката митология, тъй като никой наистина не може да го обясни. Символът се състои от три взаимосвързани триъгълника и е издълбан в древни викингски гробни камъни. Богът Один, владетел на Асгард, обикновено се изобразява заедно с Валкнут, но извън това, все още не е ясно какво символът всъщност означава.

Езотерични символи

По-долу символите не са свързани с древни езически символи, но се използват в съвременните окултни и езически ритуали.

Всевиждащото око (окото на провидението)

Известен още като Окото на Провидението, този символ се състои от око, обикновено затворено в триъгълник, с лъчи светлина около него. Той представлява божественото провидение на Бог, който бди над човечеството, и се използва на американската банкнота за един долар. Много теоретици на конспирацията смятат, че окото има връзки с масоните и други окултни ордени.

Непрекъснат хексаграм

Тази шестократна звезда е нарисувана в една непрекъсната линия. Наречена е уникурсален /непрекъснат/ хексаграм и представлява божествените и небесни сили на Вселената. В окултната телема на Алистър Кроули в средата е поставено петцветно цвете, което да представлява петолъчката и петте класически елемента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *