Български автори,  Келтски свят

Република Ирландия – където фантазията среща реалността

взето от:

https://myplanet.bg/travel-notes/travel-note-61/

Елфи, гноми, феи, леприкони и много други добри или зли духове и същества са част от невероятните митове, легенди… А защо не дори и истинската история на Ирландия?

Тази чудна страна се намира на едноименния остров в северозападна Европа, който е обграден от много малки островчета. Остров Ирландия е третият по големина на континента (след Великобритания и Исландия) като Република Ирландия заема около 5/6-ти от него. Другата част е отделена за Северна Ирландия.

Климатът на острова е умерен морски, с обилни валежи и без силни температурни амплитуди. Зимата там е относително мека, а лятото прохладно. През вековете страната е минала през много перипетии като борба за независимост, икономически кризи и много осезаеми законови промени.

Ирландия, или както още е наричана – Ейре, с помощта на Келтския тигър, се превръща от една от най-бедните в една от най-успелите държави. Официални езици са ирландският и английският, трети по популярност е полският. Най-големите градове в страната са: Дъблин, Корк, Голуей, Килкени, Летъркени, Лимерик, Слайгоу, Уотърфорд и Уескфорд.

Ето и някои приказни места, които си струва да посетите: Аранските острови, езерото Глендалоу, Национален парк Конемара, Абатство Кайлмор и Брю на Бойн.

Една от най-запазени местни забележителности е замъкът в Кеър, намиращ се на остров на река Шур. Той е построен през 1142г. от и въпреки многобройните битки и борби, той е все още така магнетичен и магически.

Ейре е изпълнена с чудатост и красота. Друг пример за това е Phoenix Park (Парка на Феникса), който е най-големият затворен градски обществен парк в Европа. Там, на около 3км от сърцето на Дъблин, можете да се насладите на необичаната комбинация между Президентската резиденция и свободно разхождащи се елени лопатари. Обширният дъблински зоопарк също се намира там заедно със своите над 700 вида от цял свят. Когато отидете в Парка на Феникса обърнете внимание на монумента Уелингтън и фигурата на феникс, издигащ се от пепелта.

Ако искате да опитате от градския живот – отидете до центъра на града, в който се намирате, където обикновено има не само пъбове и други заведения, но и много магазини. Ако предпочитате да се отдадете изцяло на шопинг терапия – Dundrum Town в столицата е мястото за вас. АТМ апарати се намират във всички населени места, дори и малките. Официалната парична единица на Ирландия е еврото. Когато пътувате попитайте за картата OPW Heritage Card, която ще ви отвори вратите на много локации.

Ирландците са горди и учтиви хора. Когато минавате през някое населено място, особено ако е малко, би се приело съвсем нормално да поздравите напълно непознати хора. Те също най-вероятно ще го направят. Смята се за правилно да се благодари с жест и на автомобил, който ви е направил път.

Храната в Ейре струва доста, поради което ако сте с ограничен бюджет, ще ви се наложи да хапвате в заведенията за бърза закуска или в някой пъб. За съжаление вегетарианските ястия по тези места са рядкост, но за сметка на това много от класическите ирландски храни са постни.

Boxty (картофени палачинки), Champ (картофено пюре с лук) и Colcannon (картофено пюре със зеле) са някои типични представителя на местната кухня, които биха могли да се харесат на вегетарианците. Coddle, Irish stew, Irish breakfast са както широко известни, така и силно разпространени в различни местности. Те, за разлика от първата група, съдържат различни видове месо.

Ирландският фолклор е също толкова красив и наситен, както и самата смарагдова страна. Ярки шарки и пищни орнаменти красят народните носии на Ирландия. В много училища по цял свят се изучават ирландски танци, защото те са просто невероятни. Комбинацията между скорост, стъпки и ритъма на музиката правят ирландските танци, Ривърденса, едни от най-харесваните.

Но не само старите, традиционните звуци и движения славят Ирландия. Джеймс Джойс, Шеймъс Хийни, The Pogues, U2, Boyzone, Westlife, Chris de Burgh, Thin Lizzy, The Corrs, The Cranberries, Blues и Enya са само някои от безбройните звезди на страната. Хората от Северозападния остров са способни във всякакви сфери, както и сами можете да се уверите.

Важна дата за всеки ирландец е 17 Март. Защо ли? Защото тогава е денят на Свети Патрик. Празненствата – паради, концерти и събирания – са неизбежна част от всеки Март месец. Свети Патрик е и причината за това детелината да е национален символ на страната. Според широко разпространени теории чрез една трилистна детелина Свети Патрик е обяснил Триединството на местните. Тогава това растение е било сакрално за друидите и така те приели идеята за Християнството.

Други легенди обясняват липсата на змии в държавата като следствие от надхитряне между Светеца и местните змии, като накрая влечугите винаги се озовават в морската бездна.

Смарагди, тигри и Шии се преплитат в описанията на Ирландия. Не вярвайте на сляпо ако ви кажат, че в Ейре има невиждани пейзажи и интересни, уникални местности. Отидете сами и се уверете, че не случайно зеленото е цветът на страната! Посетете замъци, крепости и поля и дано един ден намерите края на дъгата, а с него и прочутото съкровище!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *