Български автори,  Занаяти,  Изкуство,  Символи

Дървото на живота символика и значение

17.06.2019г., Публикувано от Carbon Touch, категория Мода и Лайфстайл, взето от:

https://www.carbontouch.eu/extension/module/iblogs/blog/darvoto-na-jivota-simvolika

Карбоново колие Дървото на живтота с камъни Swarovski

Дървото на живота е популярен и универсален символ в различните култури и религии. Той има множество различни значения. Неговата история в дълга и богата, но не принадлежи на една специфична култура, тъй като се използва в целия свят от векове. 

В днешно време можете да откриете символа Дърво на живота във всякакви предмети. Той е популярна форма в татуировки,  можете да видите уникални гоблени и картини, но най-поразителните му форми можете да откриете в дизайна на бижутата

Какво представлява?

Символът Дървото на живота представлява голямо вековно дърво с корени и клони, затворени в кръг. Корените на дървото почти отразяват разпръснатите клони, осигурявайки баланс и симетрия.

Значения на символа ‚Дървото на Живота“

Символ на връзка с всичко. Дървото има корени, които достигат дълбоко в почвата и се подхранват от Майката Земя. Листата и клоните пък се простират в небето, протягайки се към Слънцето и приемайки енергията, която преобразува в подхранване. Всичко това е затворено в един кръговрат.

Дълбоко свързаност със света наоколо. Той символизира сплотеността и служи като напомняне, че никога не сте сами или изолирани, а сте свързани със света и сте част от него.

Darvoto na zhivota karbonova grivna cherven konets

Дърво символизира поколенията на вашето семейство. Дървото пониква от семе, расте и се разклонява, расте и след това създава нов плод, който дава живот на следващото поколение, за да започне наново. Самите клони пък символизират семейството.

Индивидуалност. Дърветата са уникални с клоните си – разклонения в различни точки и в различни посоки. Когато дърветата са млади, те почти всички изглеждат еднакво. Но докато остаряват, те изживяват бури, клоните и стъблото им се очукват от силите на вятъра и водата. И въпреки, че могат да пораснат обратно в различна посока или самата почва под тях ще ерозира, което ще направи корените им по-здрави. С течение на времето те стават много уникални и красиви в своята ексцентричност – точно като нас различни, интересни личности, които са издържали на трудности и богат опит в живота, които са ни превърнали в това, което сме.

Символ на прераждането и нов старт на живота. През есента дърветата губят листата си и за няколко месеца са изложени на зимните студове. Но идва пролетта, на дървото покълват мънички пъпки, които се превръщат в цветове и листа, а животът се заражда отново с положителна енергия, добро здраве и вяра в по-светло бъдеще.

Дърво на живота в кристална топка

Символ на безсмъртието. Едно дърво остарява, но въпреки това носи семена, които съдържат самата му същност и по този начин дървото става безсмъртно.

Мир. Дърветата винаги са предизвиквали чувство на спокойствие и мир, така че не е изненадващо, че Дървото на живота е символ и за спокойствие и релакс. Представете си как отивате на пикник, сядате под сянката на някое дърво и гледате трептящите му листа. Всичко това действа успокояващо и релаксиращо.

Растеж и сила. Младото дърво започва с плитки корени, които с времето се укрепват и задълбочават. Клоните започват като малки пъпки и се простират нагоре, стигайки до слънцето и небето. Точно като това дърво човек с времето се усилва и се стреми към по-големи знания и нови преживявания. Дърветата могат да издържат на най-силните бури, поради което те са толкова виден символ за сила. 

Зелено Дърво на Живота

История на символа „Дървото на живота“

Символът на дървото на живота е древен, почти толкова стар, колкото хората. Можем да намерим неговата символика в християнството, Древен Египет, както и в будистката, африканската, турската и келтската култури. Въпреки че тези култури са много различни, има свързващи елементи между тях. А именно, че дървото на живота обикновено символизира връзка с отвъдния живот, корените на предците и божествеността.

Християнството: Според Библията в Едемската градина има дърво, забранено за Адам и Ева. Това е Дървото на вечния живот – символ на мъдрост и любов към Бога.

Келтска култура: За келтите Дървото на живота представлява отвъдното и връзката между земята и небето. Връзката и привързаността към дърветата е толкова дълбока, че келтите вярват, че дърветата са техните предци, които стоят на вратата на келтския „друг свят“. Дървото на живота в келтската култура е свещено.

Древен Египет: В Древен Египет клоните на дървото на живота представлява небето и символизира изобилие. Алтернативно, корените, достигащи до земята, представлявали смърт.

Дърво на живота абстракт

Африканска култура: Има дърво, наречено дърво Баобаб, което обикновено се счита за дървото на живота. Дървото Баобаб дава плодове въпреки сухия климат, затова се третира с благоговение и е високо ценен източник на живот и плодородие.

Будизъм: Буда достига просветление под свещеното дърво Бодхи. В будистката култура Дървото на живота е символ на просветлението и съществуването.

Ислям: Дървото на живота е известно като Дървото на безсмъртието в Корана. За него се говори в Едемската градина. Това е дървото, от което Адам и Ева са яли, след като Аллах им е забранил да го правят.

Юдаизъм: В юдаизма Дървото на живота е това, което поддържа и подхранва живота. То стои в центъра на плодородна градина, засадена от Яхве.

Китай: В китайската митология има даоистка история, която описва магическо прасковено дърво, което ражда само праскова веднъж на 3000 години. Човекът, който изяде този плод, става безсмъртен. В основата на това Дърво на живота има дракон и отгоре феникс.

Карбоново колие Дървото на живтота с камъни Swarovski

Символът на Дървото на живота в бижутата

Символът на дървото на живота се почита в целия свят, което го прави популярна форма и в бижутата. Занаятчиите и дизайнерите използват този класическия символ в своите творби и творения, като всеки добавя своя лична уникална интерпретация. Можете да откриете както традиционни, така и модерни, абстрактни, украсени с камъни бижутата представящи Tree of Life. 

Ако вярвате в живота, позитивната енергия, любовта, хармонията и семейството носете с гордост този символ, като изберете своето бижу сред разнообразието от колиета, висулки, обеци, пръстени и др.

Ако искате да се запознаете с нашата колекция бижута от карбон с формата на Tree of Life може да разгледате тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *