Език,  Традиции

7 келтски поговорки за живота и любовта

взето от: https://bg.sainte-anastasie.org/articles/bienestar/7-proverbios-celtas-sobre-la-vida-y-el-amor.html

Уважаеми приятели ! Статията е много интересна, но преводът й явно е минал през Google Translate, тоест „манджа с грозде“ – опитах се малко да го редактирам, но без оригинала не съм постигнал максимума.

7 келтски поговорки за живота и любовта / благосъстояние

Келтската традиция е една от най-старите в света. Нейните обичаи и легенди са много атрактивни, благодарение на безброй филми и телевизионни сериали. Келтските пословици все още са актуални в популярни със заложената в тях мъдрост.

Въпреки че келтските територии са били концентрирани главно във Великобритания, техният обхват е доста по-широк: от една страна, на изток, а от друга – към Испания и Португалия. Влиянието на тази култура се наблюдава и в области като Галисия, където все още са запазени стари крепости, наречени кастрос, чиито функции са били да служат като скривалище по време на война..

Келтите са били почитатели на изкуствата, което породило известните поговорки. Тези сентенции се открояват със своята искреност, честност и преди всичко с вътрешната си мъдрост.

1. Постоянен гост никога не е добре дошъл

Да бъдеш гостоприемен е добродетел, но не злоупотребявайте с доверието на домакина. При посещение на роднини или приятели, не забравяйте да напуснете в точния момент къщата, която не е ваша и в нея сте само гост.

По време на престоя си помагайте на стопаните. Бъдете мили и учтиви, и преди да си тръгнете благодарете на стопанина. Този начин на общуване ще ви помогне да бъдете поканен отново тук.

2. Ако лежите с кучета, ще ставате с бълхи

Това е една от най-известните келтски пословици. Бъдете внимателни с хората, с които сте свързани, особено ако не ги познавате и им гласувате доверие, което може да се обърне срещу вас. Много пъти сме склонни да бъдем близки с хора, които не ни подхождат по различни причини, така че ако имате проблеми с предоверяването, отговорността ще бъде ваша.

Илюстрация: Итън Монгин

3. Срещу думи, пълни с гняв, нищо не е по-добро от затворената уста

Разгневеният човек често реагира с обидни думи, викове и заплахи с без да мисли за съдържанието им. Не изпадайте в изкушението да отговорите на всяка цена и бъдете предпазливи, особено ако цените връзката, която имате.

Сдържаното поведение в този смисъл показва вашето благородство и ще накара събеседника да ви изслуша. Така ще спечелите неговото уважение и бързо ще приключите конфликта.

4. Най-сладките плодове растат между най-острите бодли

Много пъти се чувстваме обезкуражени в ежедневието. Смятаме, че действаме по най-добрия начин, но не виждаме резултатите. В такива случаи келтите ни съветват да имаме „достатъчно резерви“ от надежда и упоритост, за да имаме успех, дори ако той не идва, когато най-много го очакваме.

Упоритата работа е голям съюзник на късмета. Пътят може да е дълъг и пълен с препятствия, но възнаграждението винаги ще си струва. Вдъхновението не носи полза, ако не ни кара да работим. .

5. Поглеждайте към слънцето, но не обръщайте гръб на бурята

Всички имаме добри и лоши времена, защото животът е динамичен. Това е една от келтските поговорки, които ви съветва да гледате към бъдещето с оптимизъм, без да се надценявате, за да няма изненади.  Келтите ни казват, че трябва да се опитаме да поддържаме здравословен баланс между мечтите и предпазливостта, така че успехът в живота да е възможен при всякакви обстоятелства..

В този смисъл смелият не е този, който игнорира страховете, а този, който ги преодолява.

6. Прости грешката на другия, но не я забравяй

Прощаването е мъдро, но забравянето е глупаво. Простете на онези, които са ви наранили и забравете конкретния факт, но запазете в паметта си това, което сте научили. Особено, ако причинената вреда не е била умишлена и са ви поискали прошка или предложили компенсация за направената грешката..

Прошката ще ви направи по-силни и в същото време по-мъдри. Използвайте урока, който сте научили, за да разберете как другите могат да се почувстват, когато вие правите грешки.

7. Истината понякога е горчива. Но като всички лекарства е необходимо да се преглътне

Понякога се страхуваме от истината, предпочитаме да слушаме лъжата. Нарочно се заблуждаваме, за да не се сблъскваме с неприятностите … въпреки, че дълбоко в себе си знаем, че е грешка.

В дългосрочен план, ако лъжата е дълбока, тя върши най-много вреда. Помислете дали предпочитате едно решение, колкото и неприятно да е то или хронична рана, която трудно ще се излекува. От вашия избор зависи начина по който контролирате това, което се случва с вас.

Седемте келтски поговорки показват, че келтите са били хора, вярващи в толерантността, благоразумието и разбирането. В продължение на хиляда години те са създали култура, която поразява със своята актуалност съвременният свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *