Български автори,  Символи,  Традиции

Дърветата: символни значения и поверия за тях

13.12.2017г., от Бранимир Петров , от www.burgasnews.com,

взето от: https://www.burgasnews.com/2017/12/13/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8/

Дърветата и техните значения за човека

Гората и дърветата винаги са били представяни в легендите и приказките като някакви магически, тайнствени места и територии. Често за техни обитатели били представяни елфи, джуджета, самодиви, великани, вещици и прочие.

Например: според елините в някои от дърветата като нара, живеели нимфи, в ясена живеели мелиадите, а в дъбовете – дриадите.

Световно известна е и легендата за Дървото на живота, което се предполага, че се намира в центъра на света и представлява връзката между земята и небето. В представата на човека още от древността дърветата имат много и разнообразни символни значения. Ето някои от тях.

Дъб
Дъбът е представян като свещено дърво в много култури. За елините той е символ на спокойствие, сигурност и безсмъртие. Той бил наричан още дървото на Зевс и Хера.

За келтите дъбът също бил свещено дърво. За да добият пророческа мощ, за предсказанията си древните друиди ядели жълъди.

За славянските народи дъбът също се приема за свещено дърво. Неслучайно бъдникът, който се запалва в нощта на Коледа, е дъбово дърво. Той е символ на плодовитост, здраве и късмет.

Бук
В Древна Елада букът е посветен на майката на Зевс – Рея. За елините обаче букът бил свързан и с подземния владетел Хадес. Затова се приемал и като дърво на мъртвите.

В Близкия Изток той се смята за свещеното дърво на богинята Кибела. И в двете култури той символизира безсмъртие и благополучие.

За келтите букът бил символ на красотата. Те посветили това дърво на своя бог Фагос.

През 18 век широко било разпространено във Вествалия суеверието, че бебетата излизали от счупените клони на бука и след това щъркели ги занасяли на родителите им.

Орех
Орехът се приемал за символ на женската сексуалност и плодовитост в Древен Рим.

Французите пък смятали, че в годината, в която имало голяма дажба на орехи, ще се родят и много деца.

На Спасовден според българските вярвания се носят клони от орех на гробищата или в църквата, които да осигурят на мъртвите покой и сянка в отвъдния свят. Смята се, 40 дни след Великден душите на мъртвите обикалят света на живите.

Липа
Поверие гласи, че ако човек заспи под клоните на липата, лицето му ще стане свежо и младо като листата ѝ. За това тя е смятана за магическо дърво, което дарява ведрост и младост. Също така славяните почитали липата заради медоносния ѝ цвят.

Друго поверие гласи, че ако носиш липов цвят или клонка, не можеш да се разболееш при контакт с болен човек.

Бъз
Според келтски вярвания в бъзовите клони живеели малки капризни феи, които можели да помогнат или навредят на човек.

Друидите ползвали бъза за различни лечения. Смятало се, че бъзът предпазва от злонамерени вещици и зли сили.

Друго поверие гласи, че ако не се постави бъз във всички свободни места в къщата, домакинята ще бъде сполетяна от лош късмет и ще чупи много домакински съдове през годината.

Поверия за дърветата
Народът вярва, че всяко растение, което имате в двора си, носи някакво значение. Религията на растенията и дърветата в миналото е била много развита.

Много неща от тогава са останали и днес. Вижте десетте свещени растения и какво значение имат:

Акация
Акация не е добро дърво и затова не трябва да е в близост до къщата. Рано я наричали нерод (без плод), а пресаждането на акация се смята за светотатство.

Бор
Борът е характерно дърво за сянка ако сам покълне на гроба или в близост. Ако е умишлено засаден на някое важно място, или ако го е засадила значима личност (цар), тогава става важен и тук се събира народ и се издига в култ мястото.

Бреза
От нейните клонове са правили метли. Брезата е адско дърво, защото Спасителят го били с клони от бреза. От сухата кора на бреза се правят истински факли, които се палят на Ивановден или на Петровден. От дебело дърво на бреза в началото на пролетта се точи сок, който се пие вместо вода.

Върба
Върбата в убежденията и религията заема важно място. С клонки от върба се удрят деца и възрастни на Лазарова събота и се казва: „да расте като върба“.

Глог
Вярвало се е, че тоягата от глог е най-мощното средство срещу вампири и зли духове-демони. Цветето и плода на глога в народната медицина се използва за лечение на сърце.

Дрян
Дрянът е дърво, което първо цъфти през пролетта, а последните зрели плодове дава през есента. Дрянът се свързва със здравето и от него се правят сурвачките, слага се в питката за Коледа, правят се ритуали за здрави. На Богоявление на децата се дава да изядат цветче от дрян, за да бъдат здрави.

Черница
Черницата произхожда от Мала Азия, а бялата от Китай. И двата вида имат лечебни свойства и хранителни свойства. Не е добре за къщата, ако корените на дървото минат под къщата защо цяла къща ще умре и ще бъде опустошена. Огромни черници в близост до къщата-значат, че отдавна е опустяла.

Ябълка
„Босилек се дава за аромат, а ябълка от милост“.

Ябълката е символ на приятелството и любовта към ближните и често се носи за подарък. Преди Петровден жените не бива да ядат ябълки, за да не им пораснат ябълки в гърлото, като на мъжете.

Засаждане и присаждане на различни видове ябълки (леки, ароматни, кисели) означавало задължение и чест. Онзи, който не е присадил плодни дървета, не трябва дори да ги реже. Ябълката е неразделна част от сватбени и религиозни обичаи.

Липа
Липата при славяните е свещено дърво. Липата се засажда далеч от къщата (поне 100 метра) и тя с ароматни цветя освежава околната среда и дава на пчелите добър прашец, а те дават липов мед който е основна суровина за създаване на мед.

Въглищата от липа пречистват водата, а с тях чудесно се почистват зъбите и венците.

Орех
Когато свети Илия гръмне, орехите ще се напълнят с червеи.

Орехите са неразделна част от украсата на масата за Коледа и Великден.

От плода ситно смлян, в миналото се е правело масло (10 кг ядки за 1 литър масло).

Дървото на ореха не е добре да бъде засадено в близост до къщата, както поради корените, така и заради сянката, която пада върху къщата. Не е добре да се седи под сянката на орех. Ако има орех, или черница, всички в къщата умират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *