Келтски свят

На плаж в Англия! Защо не?

15.07.2015 от Елеонора Манева взето от: http://prekrasna.bg/na-plaj-v-angliya-zasto-ne/

Погледнете ли картата на Англия, в долния ляв ъгъл ще видите продълговат полуостров, щръкнал навътре между Атлантическия океан и протока Ла Манш.

Map devon in south west england united kingdom Vector Image

Там се намират графствата Корнуол и Девън, диви и красиви природни изобилия, за които светът знае малко. Не, Англия не е само юпита от цял свят, наблъскани в подземна железница, и препускащи към финансовото Сити на Лондон. Не е и мрачни, схлупени под вечна мъгла и дъжд промишлени предградия на Ливърпул и Манчестър. Не, и там си има красива природа и „тяхното“ си море. Всъщност Корнуол и Девън са местата с най-благоприятен климат на Острова и ако днес повечето англичани предпочитат ол инклузив туризма на топлите страни, то спомените за летните почивки на по-старото поколение винаги са свързани с тези две области, пише в. „Телеграф“.

Още при навлизането в Девън и Корнуол посетителят усеща, че морето е близо. Въздухът мирише по онзи начин, нали го знаете, така, без тежката градска миризма на Лондон. Теренът е хълмист и осеян с безкрайно ширещи се пасища с кротко разхождащи се пухкави овце. Навсякъде. По брега обаче са разположени китни пристанищни рибарски градчета, обсипани с цветя и кафенета, досущ като тези на

Така изглежда Корнуол
Така изглежда Корнуол

Ривиерата в Италия и Франция. За да „стигнат“ до морето, те са се промушили през грамаданските скални клифове, обсадили целия регион и надвиснали над почти винаги вълнуващата се водна шир.

Вярвате или не, Корнуол и Девън изобилстват от прекрасни плажове с огромна широчина и спиращи дъха гледки. Не очаквайте Слънчев бряг или Златни пясъци. Става дума за безброй диви плажове, до някои от които няма и асфалтов път. А заради огромните нива на отлива в този край на света плажовете по два пъти на ден увеличават ивицата си почти двойно и се превръщат в огромни пясъчни полета, още влажни от оттеглилата се вода. Такива скрити диаманти има по цялото крайбрежие, като дори и огромният брой кайт и стандартни сърфисти никога нямат шанс да ги пренаселят. Е, за къпане не става, или поне не и за туристи, свикнали на Средиземно и Черно море. Водата е студена. Същевременно диви, зелени и ухаещи на морски бриз туристически пътеки кръстосват целия регион, като особено си струва да се види националният парк Дартмур. Представлява хълмисто плато, прорязано от малки реки, осеяно с разноцветни храсти и цветя и простиращо се с километри сред тишината на английската провинция.

Britannia, Celtic, Параклис, Девън, Гробище

Но Корнуол и Девън далеч не се изчерпват само с природните си забележителности и безкрайната брегова ивица. Историята и културата на тези места датира още от келтски времена и всъщност това са едни от най-изпъстрените с келтско наследство места в света. И до днес тук е запазен т.нар. корнски език – издънка на келтския, за който местните полагат особено сериозни грижи да не изчезне. В духа и характера на местните също може да се открие онази естествена веселост и позитивизъм, пренесла се от келтите у тях, и свързваща ги днес далеч по-силно с ирландците, отколкото с англичаните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *