История,  Келтски свят,  Ритуали

Учените най-сетне разгадаха как е построен Стоунхендж – помогнаха им аероснимки

Като повечето гениални неща, отговорът е в нещо очевидно просто

20.04.2020г., Редактор: Еми Мариянска взето от: https://impressio.dir.bg https://impressio.dir.bg/lyubopitno/uchenite-nay-setne-razgadaha-kak-e-postroen-stounhendzh-pomognaha-im-aerosnimki

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Стоунхендж е каменна мегалитна структура във Великобритания, чиято възраст е няколко хиляди години. В продължение на векове учени от цял свят умуваха върху мистерията как е построен?

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И ето че съвсем наскоро, буквално преди дни, учените от British Heritage, разглеждайки аероснимки на сарсените (б.р. огромните вертикално монтирани каменни блокове, които съставят външния кръг), забелязаха детайли, които преди това са се изплъзвали от вниманието им.

Какво по-точно? – Ами, като повечето гениални неща, нещо съвсем просто: на повърхността на блоковете има издутини и ями, благодарение на които камъните прилягат плътно един към друг.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Експертите предполагат, че древните строители са сглобявали каменните плочи на принципа на Лего, вкарвайки издутина върху един фрагмент в дупката на друга каменна плоча. Подобен подход се използва от съвременните майстори в дървообработващата индустрия.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Стоунхендж остава един от най-мистериозните паметници на древността. Смята се, че той започва да се строи около 3000 г. пр. Хр. Учените все още не могат да разберат как древните племена са успели да се справят с такава трудна задача като транспортирането и монтирането на многотонните камъни.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

По сравнение с други градежи от същата епоха, на фона на Стоунхендж те изглеждат направо примитивни. Очевидно създателите на Стоунхендж са използвали „напреднала“ технология. а тя, както се оказва, е нещо по „детски“ просто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *