Български автори,  Други,  Традиции

Най-странни суеверия, свързани с дома

13.12.2019г., автор Имоти Доверие, взето от: http://www.blog.imotidoverie.bg/2019/12/nay-stranni-sueveria-svurzani-s-doma/

Уважаеми приятели ! Днес е понеделник 13-ти, а не петък, все пак – едно на ум ! Приятно четене !

Петък 13-ти е и хората са разделени на два типа – тези, които се боят от суеверията и тези, които се присмиват на първия тип. Независимо от коя страна сте, най-странните суеверия за дома, които сме Ви подготвили ще Ви накарат да гледате по-ведро на днешния ден. ?

Старо ирландско поверие гласи, че ако люлеете празен люлеещ се стол на верандата на дома, това е начин да поканите тъмни сили да седнат в него. Ако столът сам се люлее, още по-лошо – злият дух вече се е настанил и ще донесе лош късмет.

Според фолклора на северозападния Пасифик, на лош късмет е ако Вие, както и цялото Ви семейството излезете един след друг през врата, която е различна от тази, в която сте влезли. Подобно е поверието и за ставане от леглото рано сутрин – винаги ставайте от страната, на която сте легнали предишната вечер, за да не Ви е лош деня, гласи амерканската поговорка.

Сякаш не са достатъчно суеверията, свързани с метли – хайде още едно! ? Ако се нанасяте в нов дом, не чистете пода със стара метла, защото е на лоши новини. Смята се, че старата метла ще измете хубавия късмет.

Звънците пък прогонват трудностите. Както знаем, на сватби и по време на коледните празници звънката песен на звънчетата ни носи усмивка и позитивно настроение. Звукът им има силата да предотврати нещастията да се случат. Келтите вярват, че биенето на камбани прогонва злите духове.

Има няколко предмета, който при определени обстоятелства не бива да държите в дома си. Такива са например развалените часовници. Според фъншуй всякакви устройства, отброяващи времето, винаги трябва да работят иначе се смята, че животът на собственика на дома е в застой и не може да продължи живота си. Едно растение, което не е добре да отглеждате у дома пък е кактусът. За бодливите растения като цяло се смята, че носят напрежение във взаимоотношенията ни с домашните. Третият предмет, който не трябва да държим у дома, е остарял календар. По същия начин като спрелия часовник, остарелият календар отблъсква добрия късмет и благоденствието от дома Ви и трябва да се отървете от него веднага щом годината свърши.

Не се оставяйте на петък 13-ти да Ви плаши. Не разчитайте и на суеверия, за да намерите най-подходящия за Вас дом. Ние, от Имоти Доверие, сме винаги насреща, за да Ви улесним в избора Ви – обадете ни се още днес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *