Български автори,  История,  Трако-Келтика

ВАСИЛКА ПАУНОВА: „УБЕДЕНА СЪМ, ЧЕ В БАЗИЛИКАТА НА ХЪЛМА КРАКРА ИМА МОЩИ“

Василка Паунова е археолог, временно изпълняващ длъжността директор на Регионалния исторически музей в Перник и водач на археологическа експедиция Кракра.

взето от/ http://pernik.bg/p/vasilka-paunova-ubedena-sm-che-v-bazilikata-na

  • Изненада ли ви бързото откриване на находки, при първите разкопки на Зарина нива това археологическо лято?
  • Изненадани сме от това, че през петте дни започнаха първите находки, както и по принцип ми се искаше да стане. В продължение на три години ние проучваме Зарина нива. Там се намират две надгробни тракийски могили, които в по-късен период 4-6 век са преизползвани за некропол. В продължение на две години ние разчиствахме горните пластове и най-накрая стигнахме до елинистическата епоха. И прословутият 4-3 в. пр. Хр., който толкова се надявах да открием, вече е факт.
  • Какво открихте?
  • Най-ранните находки от този пласт са съдове, изработени на ръка и едни специфични за епохата езически дръжки, които се използват само за погребален обред. Открихме и една триръба стреличка, която е пак от същия период – 4 -3 век. За сега не прецизираме датата, защото тепърва когато стигнем до дъното на могилата ще стане ясно точно от коя фаза на 4-3 век са. Имаме и четири монети, които са от 4 век след Христа. Те са в много добро състояние. Има малко фрагменти от стъклени съдове, един скелет, който разчистваме. Сиреч, това лято наистина ще бъде интересно.
  • Разкажете за светилището Св. Спас, което в момента изследвате ?
  • Идеята ми бе да се върнем отново към светилището Св. Спас след шест години, тъй като, макар , че е едно от най-важните култови места в древността, то беше позанемарено в последните години. С връщането ни там искам да обърна внимание отново на обществеността и на медиите в какво състояние се намират трите църкви и да покажем нови открития от пластовете, които преди останаха неизследвани. Има находки от римската епоха – 6-ти век сл. Хр., който беше известен. Сега имаме неща, които са от по-ранен период, излизат фрагменти от рисувани гръцки съдове от 4-ти век пр. Хр. Това е още едно доказателство, че подножието на хълма Кракра е толкова важно, колкото и самия хълм. Така, че продължаването на разкопките в региона ще ни донесе много ценни резултати.
  • Коя е най-ценната находка, която сте открили до момента?
  • Трудно ми е да кажа, аз обичам всичките намерени неща, защото това са страници от историята на Перник. Това, което е най-любопитно е от елинистическата епоха, защото до този момент имахме една елинистическа крепост, но нямахме нищо съпътстващо я в околността. Така, че това са сребърното съкровище от монети на Истиея, бронзови монети, амфори. Продължавам да говоря, че могилните некрополи са много важни, защото чрез тях ние придобиваме представа какви са хората, обитавали крепостта, какви са нарушенията по скелетите им – това ни дава информация за начина им на живот и с кого са контактували. Защото в гробовете се слагат много от даровете, които са им били любими или подарени от техни приятели. Така, че това не е нещо маловажно, както например намирането на един келтски меч в могилата на местността Кулата.
  • Нещо повече за тази находка?
  • В могилата на местността Кулата е изгорен на клада младеж, който е бил с висок йерархически статус, макар и млад. Бил е около 18-19-годишен и най-вероятно е загинал. Изгорен е върху коня си и върху него са поставени много дарове, съдове, цялата муниция на коня, щит, копия, келтския меч, амфори, много елинистически съдове. Това се е случило в края на 3-2 в. пр. Хр. – време, в което нищо не се знае за Тракия със сигурност. Но пернишко е орисано да има находки именно от тази късно-желязна епоха. И Перник всъщност ще диктува резултатите за развитието на Древна Тракия по проучванията в нашия район.
  • Какво ще правите на Епископската базилика?
  • Там ще проучваме един сектор, който попада южно от външната стена на базиликата. Ще минем през периода 17-14 век и се надявам да достигнем до врязванията в скалите, които забелязахме от тракийския период. Това място е в много тежко състояние и именно това е една от провокациите – да обърнем внимание в какво състояние се намира един от най-ценните ни обекти в пернишко. Защото такъв тип църква има само в Константинопол. Базиликата има много интересна съдба. При нашествието на аварите, славяни и прабългари – говорим за 80-те години на 6-ти век – те са опожарили селището, което е било на хълма Кракра, заселили са се и са превърнали един от най-хубавите християнски храмове в свое езическо светилище. Подът намерихме осеян с дарове от късове на животни, подредени около него. И олтарната маса на християнския храм е преместена по езически обичай в средата на църквата. Когато се е случило земетресение, всичко е политнало и е паднало на юг. За това ние минахме през много деструкции и имахме късмета да намерим точно около олтара три монети, които точно ни датираха годините на земетресението.Това е едно от най-разрушителните земетресения, което се усеща чак долу в Гърция.
  • Очаквате ли да намерите мощи?
  • Много е модерна темата за мощите сега, при откритията в Созопол. Повечето от ранните църкви, които са с толкова издържан архитектурен план и скъп градеж, както нашата, имат мощи. Въпрос на повече пари и по-голяма сигурност е да насочим усилията си към откриване на мощи, защото аз съм убедена, че има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *