Други

Антипиратство по келтски

06.02.2009г., редактор: Андриан Георгиев, взето от: https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2009/02/06/670173_antipiratstvo_po_keltski/

Ирландски интернет доставчик ще прекъсва връзката на своите клиенти, ако теглят нелегално съдържание

Илюстрация Автор: Shutterstock

След около двадесет години тези, които в момента обменят пиратски файлове, вероятно ще бъдат авторите на новите закони. Музикалната индустрия, която води отчаяна битка срещу нелегалното съдържание онлайн, много добре осъзнава това и непрекъснато настоява пред властите за по-суров контрол от страна на интернет доставчиците, за да изтръгне опасността до корен.

Последният пример в тази посока e от миналата седмица и идва от Ирландия. Под натиска на музикалната индустрия най-големият местен интернет доставчик Eircom се съгласи да наложи на своите над 600 хил. клиенти спорното правило „три удара и си аут“.

То гласи, че ако интернет потребител обменя пиратски файлове онлайн и не престане да го прави след две предупреждения, бива отрязан от мрежата за постоянно. Eircom е първият телеком в света, който доброволно ще приложи този суров метод.

Решението е плод на споразумение след няколкомесечно съдебно дело, заведено срещу оператора от страна на Irish Record Music Industry. Обвиненията, отправени към интернет доставчика, включват подпомагане на пиратството чрез публикуване на реклама на Eircom в торент тракера Pirate Bay, информира arstechnica.com.

The requested page could not be found*

„Досега, за да прекъснат достъп на абонат до интернет, студиата трябваше да получат съдебно разрешение. Според сегашния компромис те ще дойдат при нас и ще трябва да докажат по същия начин [както пред съда], че потребител обменя пиратски файлове“, казва представител на Eirocom пред yourtechstuff.com.

Алтернативата е била музикалните издатели да внедрят собствена технология за следене на хората в мрежата на Eircom, допълва той. Според договорката доставчикът ще получава списък с IP адреси, за които музикалната индустрия е установила по свои канали, че участват в обмен на пиратски файлове.

В зависимост от това по кое време е ползван даденият IP адрес доставчикът ще предупреждава абоната зад IP-то и евентуално ще трябва да отреже неговия достъп. Компанията не обясни каква технология ще използва. Не се споменава и възможността, докато тече процесът, човек да докаже, че е невинен.

„На практика цяло домакинство може да остане без интернет, ако детето в едно семейство тегли торенти с нелегално съдържание“, коментира за „Капитал“ Андрю Фъргюсън от уеборганизацията ThinkBroadband. „Тоест родителите няма да могат да работят от вкъщи“, допълва той. Проблемът става още по-голям, ако в района има само един-два интернет доставчика.

„Вероятно ще пострада средният потребител, който тегли по три-четири песни на месец, докато сериозните нарушители винаги ще намерят начин да се сдобият с материалите. А те няма да са толкова лесни за проследяване“, смята Фъргюсън.

Моментът е добре избран

Миналата година Европейският парламент на два пъти отхвърли санкции от типа „три удара и си аут“. След като и втория път Европейският съвет отказа да потвърди спорната норма, все пак стана ясно, че ще разглежда казуса отново този месец.

В създалия се правен хаос музикалната индустрия успя да спечели още една битка, освен тази с Eircom. Доклад на Стивън Картър – министър на комуникациите във Великобритания, предлага създаването на специална „Агенция по правата“, стана ясно миналата седмица.

Нейната задача ще бъде да обедини действията на доставчиците и собствениците на авторски права в борбата срещу пиратството в интернет. Вероятно те ще трябва да финансират и работата на агенцията. Всичко това все още е идея, но има опасения, че ако доставчиците трябва да финансират проекта, те ще вдигнат месечните такси за абонатите.

По този начин хора, които не обменят пиратски файлове, също ще плащат нещо като наказателна такса. Вместо това от ThinkBroadband предлагат музикалната индустрия да финансира „Агенцията по правата“. Аргументът им е, че ползите от такава структура са най-вече за студиата.

Собствениците на авторски права от своя страна се надяват, че предупрежденията ще стреснат хората и нарушителите ще свият пиратския флаг. Изследване на The Leading Question and Music Ally обаче показва, че 37% от потребителите, обменящи нелегално съдържание онлайн, няма да спрат, дори да са предупредени, че техният достъп до интернет ще бъде прекъснат на мига.

Все пак около 41% от пиратите ще прекратят обмена, дори да са получили „жълт картон“ само веднъж. Въпросът е доколко това устройва музикалните издатели, така че да спрат лобирането за още и по-сурови санкции.

„Три удара и си аут“

Irish Record Music Industry вече обяви, че ще се опита да договори правилото „три удара и си аут“ и с другите доставчици в Ирландия. След победата над Eircom музикалната индустрия ще добие повече решителност да налага своите условия.

От друга страна, правозащитните организации също ще се задействат и ще лобират пред властите за по-адекватни санкции. Те ще имат възможност да направят това след седмици, когато Европейският парламент ще обсъжда доклада на испанския депутат Мануел Медина Ортега.

В него 73-годишният социалист препоръчва да се вземат мерки срещу торент тракери като Pirate Bay. Медина одобрява метода „три удара и си аут“ и насърчава интернет доставчиците да филтрират нелегалното съдържание в техните мрежи.

До редакционното приключване на „Капитал“ Мануел Ортега не даде повече подробности за своите антипиратски намерения. От друга страна, напълно е възможно под заплахата от съдебни разправии доставчиците един по един да приемат правилата на музикалните издатели, както се случи с Eircom. Изглежда, постановката „Три удара и си аут“ скоро ще тръгне на световно турне…

––

*Интернет страницата не може да бъде отворена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *