Език,  Традиции

9 имена, които означават „любов“ или „красота“

Без да броим звучните наши Люба, Любен, Красина…

22.07.2019 г., източник: deti.mail.ru Адаптация Марина Атанасов, взето от: https://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim-zaedno/vsichki-vzrasti/9-imena-koito-oznachavat-lyubov-ili-krasota

Илюстрация: Guliver / iStock

Родителите често се стремят да дадат на децата си имена с интересни философски или духовни значения и за тях подбираме няколко имена, които в различни части на света се превеждат еднакво: „любим“, „любов“, „красота“.

Разбира се, имаме си много наши имена, но ако искате нещо по-необичайно от Люба, Любомира, Любим (древно славянско име), Красина и Красимир, ето кратък списък с техни чуждоезични аналози:

Севда

С това име кръщават момичета и у нас. „Севда“, на турски език означава „любов“, „изгора“ и произлиза от арабската дума „севда“ за копнеж и страст. 

Давид

Това име става все по-популярно по света, но малко хора знаят, че в превод от иврит Давид означава „любимец“, както се е наричал и библейския цар Давид. В наши дни това название носят актьорът Дейвид Духовни, футболистът Дейвид Бекъм, музикантът Дейвид Ковърдейл и още много прочути личности.

Линда 

В превод от испански Линда значи „красива“, но се предполага, че името има немски корени. Някои учени смятат, че името Линда е образувано от немската дума lind (мек, кротък). Линда може да бъде и съкратен вариант на Белинда, Мелинда, Розалинда.

Бела

Бела се среща най-често в англоговорящия свят и означава „красавица“ или „прекрасна“. Името стана много популярно от филма „Здрач“, в който главната героиня, изиграна от актрисата Кристен Стюарт, се казва Бела.

Джамал 

Мюсюлманското име с арабски произход означава “красив, съвършен“.

Пулхерия 

Това прастаро име от древногръцките и древноримски летописи има латински корени и означава „прекрасна“.

Алан 

Името е с келтски произход означава „красив“.

Маюми

Доста разпространено женско име в Япония, което означава „настояща красота“ и често пъти може да го срещнете в съкратения му вариант – Мей. Така например наричат японската актриса Маюми Танака.

Агапий

Това мъжко име се среща рядко в наши дни и произлиза от гръцката дума „агапо“ – „любов“.

Адория

То е испанско имя, което се превежда като „обожаема“ или „много любима“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *