Занаяти,  История,  Келтски свят

Халщад ви кани да поживеете като келти отпреди 2 600 години

Автор: Агенция за PR и HR „Алдор“, взето от: http://www.vietransfers.at/index.php/bg/news/312-halshtad-vi-kani-da-pozhiveete-kato-kelti-otpredi-2-600-godini
Тук можете да обиколите първата известна солна мина в света – Salt Worlds.

Халщат (Hallstatt) е малко селце в района на Гмунден, Горна Австрия. Разположено е на езерото Халщат, част от културния пейзаж Dachstein/Salzkammergut – едно от световните културни наследства в Австрия. Селището се намира на националния път, свързващ Залцбург и Грац. Днес Халщат е туристическа дестинация, а селото може да се обиколи пеша за десет минути. Но пък толкова много изненади ви очакват тук.

  • Тук са някои от най-ранните археологически доказателства за келтите от ранната желязна епоха в Европа, 800-450 г. пр. Хр.
  • Тук е изкопана една от първите ковачници.
  • Тук можете да се потопите в бита на древните келти.
  • Тук можете да обиколите първата известна солна мина в света – Salt Worlds.

Първият път до Халщат е построен едва през 1890 г., по протежение на западния бряг. Независимо от това, този уединен и на пръв поглед негостоприемен пейзаж се смята за едно от първите места, заселени от човека, именно поради богатите източници на природна сол.
Почитан като „подарък на боговете“, търгуван като злато, този природен ресурс е донесъл просперитет на Залцбург, Халейн и Халщат.

Дори по времето на келтите солта играе важна роля в природата и културата на човечеството, докато през Средновековието това е била най-важната търговска стока.

Местните хора искат да ви създадат усещането за онези години, затова са пресъздали тук реплика на древно келтско селище. Има много книги, които ще ви разкажат за времето на келтите. Но да преживеете наживо тяхното ежедневие, е нещо съвсем различно.

Ето защо, съществува Salina Celtic Village в Dürrnberg. Разположено в непосредствена близост до солната мина в Халеин, селището ви отвежда преди 2 600 години в света на келтите.

В „Салина“ – село на келтите на Дюрнберг, можете да се разходите в автентични келтски домове и работилници, да видите и как келтите са добивали сол.

Историята на минното дело в бронзовата епоха се разказва чрез най-съвременни мултимедийни технологии. Можете да съпреживеете всичко до 400 метра под земята в най-старата солна мина в света. Снимките, които са запечатали спомените ви, ще ви очакват още докато излизате във фоайето.

Солта е символ на късмет, здраве и жизненост. Което обяснява защо е популярен подарък от хиляди години насам. В магазина на Посетителския център ще откриете голямо разнообразие от продукти от сол.

На 16 юни 2011 г. за първи път бяха обявени плановете за изграждане на реплика на Халщат в Китай. На 2 юни 2012 г. Китай Minmetals Corporation обяви, че е построена мащабна реплика на целия град – Huizhou, в провинция Гуандун. Днес милиони туристи от Китай и от целия свят идват в австрийския Халщад, за да видят и първообраза на този град.

Salt Mine Hallstatt е идеалната екскурзия, независимо от времето и сезона. В мина „Hallein Salt“ предлагат и уникална коледна и адвентна програма. Магическите сцени на Рождество Христово само ще добавят още настроение към празничната атмосфера, ако отложите своето пътуване във времето от 24 ноември 2018 г. до 6 януари 2019 г. – отворено е всеки ден от 10 до 15 часа.

Виена и Австрия Ви очакват, а ние сме на ваше разположение!
Team Vietransfers Austria

office@vietransfers.at
+43 676 879 94 1800
+43 676 879 61 1395

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *