Български автори,  Занаяти,  Музика

Танци-манци

Няколко алтернативи за вашите малки танцьори

07.10.2017 автор: Валерия Калчева взето от: https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kids/2017/10/07/3032636_tanci-manci/

Танци-манци
снимка [Shutterstcok]
Този текст е част от специалното издание на „Капитал“ K:ids. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Танцът е едно от най-естествените състояния на човека. Още преди да могат да изрекат цяла дума, бебетата вече се поклащат в ритъм. Е, някои хващат ритъма по-добре, но това не значи, че другите трябва да забравят за танците, като пораснат. Напротив, това е една от най-предпочитаните извънкласни полезни дейности за деца.

Дори и да не станете родители на следващите Мая Плисецкая или Майкъл Флетли, курсовете по танци със сигурност ще допринесат за по-доброто развитие на вашето хлапе както във физически, така и в емоционален и социален аспект. Ако сте родител на тийнейджър, имайте предвид, че танците намаляват нивото на стрес, депресия и тревога и помагат за по-високото самочувствие.

Пък и на танци можеш да се запознаеш с много нови хора и да си създадеш нов, различен приятелски кръг. Струва си, нали?
Едни от най-посещаваните курсове по танци сред децата са класическият и модерният балет, народните, спортните и латино танците. Ние ви предлагаме няколко алтернативи, които са традиция в различни страни, но набират все по-голяма популярност и у нас.

СУИНГ

Резултат с изображение за „swing dance“
https://www.pinterest.com/pin/480900066434841699/

В последните години се забелязва едно завръщане към американската култура от 20-те и 40-те години на миналия век. С това расте и интересът към суинг танците. Те се зараждат в предградията с чернокожо население и постепенно завладяват цяла Америка.

Те са различни стилове: линди хоп, буги-вуги, балбоа, шаг, блус и чарлстон. Танцуват се по двойки и при някои от тях има и атрактивни акробатични елементи. Това, което обединява всичките, е енергийният заряд и позитивното настроение, което носят.

Ако искате малкият мъж у дома да имитира успешно движенията на Елвис Пресли или пък имате малка госпожица, която е влюбена в суинг културата, тези танци са точно за тях. Не само ще изградят у децата ви двигателна култура, а и ще ги запалят по класически рокендрол парчета от едно време и ще им покажат красотата на ретро общуването.

Възраст: 11- 18 г. Възраст: 6 – 18 г.
Къде: Танцова школа Flying steps, Къде: Танцова школа Lindy hop, ул. „Граф Игнатиев“ 50, НДК Dance Station
Цена: 30 – 40 лв. на месец Цена: 50 – 60 лв. на месец

ГРЪЦКИ ТАНЦИ

Резултат с изображение за „greek dance“
https://greece.greekreporter.com/2019/08/17/traditional-greek-dances-performances-underway-in-athens-until-september-22/

Фолклорните танци от южната ни съседка са популярни и у нас. Наред с българските хора все по-често могат да се видят умели танцьори и на сиртаки. Това обаче не е автентичен гръцки танц, а е създаден през 1964 г. специално за филма „Зорба гъркът“.

Сиртаки съчетава мотиви от старинния танц хасапико и след излъчване на филма става най-популярният гръцки танц в света и дори символ на страната. Иначе други народни танци има много: хасапико, зейбекико, цамико, каламатянос, цифтетели, кофтос, икариотикос, суста, пентозали, саракачанико, критикос и др.

Ако децата ви обичат да танцуват български хора, те най-вероятно бързо ще научат стъпките и на гръцките народни танци.

Възраст: 7 – 18 г.
Къде: Школа за български и гръцки фолклорни танци „Балканци“, гр. София, ул. „Вашингтон“ 12
Цена: 5 лв./еднократно посещение; 38 лв./карта за 8 посещения

БЕЛИДЕНС

Резултат с изображение за „belly dance“
https://www.youtube.com/watch?v=r2DFWX3TOj4

Това е ориенталският танц на женската енергия. В него се преплитат сила, креативност и женственост. Той учи младите дами да се движат с грация и увереност. Макар че се превежда като „танц на корема“, той включва всички части на тялото и развива гъвкавостта и подвижността.

И въпреки че е възприеман като танц за съблазняване, белиденс всъщност е танц от жени за жени. Той възхвалява и стимулира майчинската и грижовна природа на жената. Навремето, когато една жена е раждала, около нея се събирали приятелките й и танцували белиденс.

Вярвало се, че така облекчават болките ѝ и ѝ помагат да роди здраво бебе. Днес това е едно забавно занимание, подходящо за всички възрасти, форми и размери.

Възраст: 11 – 18 г.
Къде: Танцов център „Земята на розите“, бул. „Мария Луиза“ 47
Цена: 36 лв./карта за първоначален курс

ИРЛАНДСКИ ТАНЦИ

Резултат с изображение за „irish dance“

Ирландският танц добива световна популярност благодарение на спектакли като Lord of the Dance и Riverdance. Той е много специфичен не само заради отличителната келтска музика, но и заради бързината на движенията, позицията на тялото и заряда, който носи.

При редовно практикуване се получава силна, гъвкава и здрава физика, изправена стойка, както и силно развито чувство за ритъм. Дори да не стане българския Майкъл Флетли, с няколко урока вашето дете ще придобие умения, с които ще може да впечатли целия клас

Възраст: 5 – 18 г.
Къде: Fly Into Dance, Irish Dance Academy Sofia,
Бул. „Сливница“, 245 ет. 4 (Derida Dance Center)
Цена: 35 лв./8 посещения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *