История,  Келтски свят

Апартейд подменил келтските гени в ранна Англия с германски

25.07.2006г., www.dnevnik.bg взето от: https://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2006/07/25/273889_aparteid_podmenil_keltskite_geni_v_ranna_angliia_s/

Система на расова сегрегация, наложена в ранна Англия от англосаксонските завоеватели, е стимулирала развитието на обществото на нашествениците за сметка на местните келтски племена, твърди ново изследване, цитирано от сп. „Ню сайънтист“. Генетичен анализ на мъжкото население на днешна Централна Англия сочи, че неговият генетичен код съдържа между 50 и 100 процента Y хромозоми с германски произход, родствени на тази на хората от днешна Германия, Дания и Холандия.

Това обаче е изненадващо, тъй като според историците по-малко от 200 000 англи и сакси са се преселили през периода V-VII век в келтска Англия, населена от поне 2 млн. души. При равнопоставено положение на двата вида население днешните им наследници биха притежавали не повече от 10 процента от генетичния материал на нашествениците, твърдят учените.

В опит да изяснят аномалията Марк Томас и колегите му от лондонския „Юнивърсити колидж“ представиха теорията, че завоевателите са наложили апартейдна социална структура, от която са се възползвали самите те и съответно техните гени. Доказателства за съществуващия апартейд могат да бъдат открити в правни текстове от VII век, т.нар. Закони от Айн. Те оценяват далеч по-скъпо живота на англите и саксите от този на келтите. В тези закони изрично е посочено, че при убийство на англосаксонец обезщетението за роднините му трябва да бъде пет пъти по-голямо от това в случай на убийство на келт.

В общества, толериращи социално и икономически една раса за сметка на друга, както е било в ранна Англия, смята Томас, доминиращата има повече деца с шанс да достигнат зряла възраст и така постепенно измества другата. Допълнително обезличаване на подчинената раса било постигнато със забрана на смесените бракове, твърди генетикът. Генетичното и културното поглъщане на келтите в Англия от англосаксонците било осъществено в рамките на няколко века и около 15 поколения.

Британските учени са поставили историческите данни в компютърен модел, който впоследствие е възпроизвел днешното генетично разположение на Англия, посочва „Ню сайънтист“. Според Крис Тайлър-Смит, еволюционен генетик от института „Сенгър“ в Кембридж, теорията показва, че генетиката може да допринесе много в полза на историята и археологията при разбирането на древните общества. Цялото изследване на екипа на Томас е публикувано в последния брой на Proceedings of the Royal Society.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *