Български автори,  Други

Козметика за слънцезащита

30.05.2009г., автор: Екип Марица, взето от: https://www.marica.bg/lajfstajl/kozmetika-za-slancezashita

https://biochoice.bg/wp-content/uploads/2015/07/speciale-solari.jpg

Без козметика за слънцезащита няма как да се предпазите от силните слънчеви лъчи. Фазата на слънчева самозащита е твърде кратка и затова е необходима качествена специална козметика.
Въпреки че повечето хора са наясно колко опасно може да бъде силното слънце, по плажовете е пълно с изгорели и зачервени тела и лица. Основната причина е, че често пренебрегваме слънцезащитната козметика, за да постигнем по-бързо така желания тен. Някои хора пък не знаят какъв е фототипът на кожата им и не могат да изберат козметика с правилен фотозащитен фактор.

Защо са опасни ултравиолетовите лъчи – UVA, UVB и UVC?

♦ UVA лъчи – стареене на кожата и слънчева алергия
♦ UVA лъчите разрушават еластичните влакна в кожата и така благоприятстват за преждевременното стареене на кожата. Тези лъчи са най-честата причина за слънчевите алергии.
♦ UVB лъчи – заплаха от рак на кожата
UVB лъчите са още по-опасни от UVA лъчите. Те причиняват дълбокото почерняване – трайния загар, но внасят повече енергия в кожата и е възможно да нанесат по-големи щети. Твърде силното облъчване уврежда клетките, кожата се възпалява и изгаря. След неколкократно изгаряне клетките вече не могат да се възобновяват в достатъчна степен и може да се развие рак на кожата.

UVC лъчи – още една опасност. 

Днес, когато озоновият слой около земята вече е доста изтънял, до нас проникват и UVC лъчи. Те още повече увеличават риска от рак на кожата.

4-те основни фототипа

Колко време ще мине, докато се получи изгаряне, зависи от фототипа на кожата. При всеки тип кожа има известно време на самозащита, през което тя сама се предпазва от лъчите. Но тази фаза е много кратка, особено при по-светлите кожи. Свърши ли, настъпва слънчево изгаряне.

Фототип 1 – “келтски тип”

Тези хора са с много светла, бледа кожа, с множество лунички. Косата е червеникава, очите – зелени или сини. Загар: няма такъв, кожата само се бели. Време на самозащита: 5- 10 минути.

Фототип 2 – “светлокож европейски тип”

Тяхната кожа е светла, тук-там с лунички. Косата е руса до кестенява, очите са сини, зелени или сиви. Загар: почти не се постига и бързо се получава изгаряне. Време на самозащита: 10-20 минути.

Фототип 3 – “тъмнокож европейски тип”

Те са със светлокафява, матова кожа, без лунички, с тъмноруса до кестенява коса, кафяви или сиви очи. Рядко получават изгаряне. Загар: добър. Време на самозащита: 20-30 минути.

Фототип 4 – “средиземноморски тип”

Те имат мургав тен, без лунички. Косата е тъмнокестенява до черна, тъмни очи. При този фототип почти няма изгаряния.

Фотозащитен фактор и време за излагане на слънце

За да установите колко дълго може да стоите на слънце с определен слънцезащитен продукт, умножете своето време на самозащита на кожата по фотозащитния фактор: време на самозащита х фактор = разрешено време за печене.
Получената стойност важи за целия ден, тъй като защитата се изгражда само веднъж. Постоянното мазане със слънцезащитен продукт не удължава времето на защита.

Козметика за слънцезащита

Изберете между слънцезащитни кремове, които действат като абсорбират опасните ултравиолетови лъчи, и кремове с цинков оксид или титанов диоксид, които предпазват кожата, като отблъскват ултравиолетовите лъчи. Ако кожата ви е чувствителна, за предпочитане са вторият тип кремове против слънце, тъй като вероятността да причинят дразнене е по-малка. Слънцезащитната козметика съдържа също антиоксиданти и компенсира част от вредата, нанесена от ултравиолетовите лъчи и вятъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *