Български автори,  Келтски свят

Малък, но изключително красив: остров Стафа.

взето от: http://pateshestvie.bg/index.php/information/nature/item/197-malak-no-izklyuchitelno-krasiv-ostrov-stafa

Стафа е един от най-малките острови от архипелага Хебриди и един от най-уникалните. Има площ от 330 000 кв/м и през 18-ти век е имал население от 16 души, но днес се пълни предимно с туристи. Стафа е бил част от остров Улва, но през 1777г. е продаден и в последствие е дарен на Националния фонд на Шотландия от Джок Елиът през 1986г.

Стафа е изцяло вулканичен остров и е най-известен с уникалните си географски забележителности, сред които са Фингалската пещера и уникално оформените базалтови колони. В основата му е варовикова скала, над която има два вида базалт. При по-бавното охлаждане на средния слой базалт са се образували шестоъгълни колони.

Безкрайните дъждове и морски вълни са издълбали в това малко парче от сушата цяла система от пещери. Най-голямата от тях е била наречена в чест на великана Фингал – герой от ирландския епос. Основната зала на пещерата е дълга 75 м, широка е 20 м, и висока 14 м. Самата пещера има голям сводест вход и е изпълнена с вода, но вътре може да се влезе с лодка. На гелски език тази пещера се наричала Уам-Бин (Пещерата на мелодиите). Своето название в чест на епичния герой Фингал (Фин Маккул) пещерата получила от шотландският поет Джеймс Макферсон. Съгласно ирландските легенди, великанът Фингал построил дига, съединяваща Шотландия и Ирландия.

Огромната зала на пещерата многократно повтаря звука на прибоя, и цялата пещера буквално пее, оправдавайки своето древно название Uamh-Binn – “Пееща пещера”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *