Български автори,  История,  Традиции

Невероятно! Тези страни са получили името си по погрешка

26.08.2019г., от https://pochivka.blitz.bg/narachnik/neveroyatno-tezi-strani-sa-poluchili-imeto-si-po-pogreshka?pre=view&cache=nocache

Държавите и географските места по света са получили имената си по различен начин. Може би най-разпространеният е на името на народа, който ги обитава.

Това, обаче, се отнася повече за страните от Стария свят. Още в Римската империя са наричали провинциите на имената на племената, които са живели там – Тракия, Британия, Галия.

По-различна е ситуацията със земите, открити по-късно и заселени от колонизатори. Някои са кръстени на откривателите си, други в чест на владетели или други важни личности. Има цял куп малки държави, носещи името на светци.

А има и такива места, получили името си погрешка. Или още по-странно – „откраднали“ са имената, предназначени за други места.

Ето някои от тях:

Гренландия („зелената земя“)

Да наречеш Гренландия „зелена“ звучи като шега. Историците дават три версии за произхода на името Гренландия:

1. Преди в Гренландия климатът е бил по-топъл;

2. Викингите я объркали с Британия;

3. Третата версия звучи най-достоверно – страната е наречена „зелена“ от известния скандинавски мореплавател Ерик Рижия. Наричайки Гренландия „зелена страна“, е искал да привлече заселници там, както и се получава.

Австралия („южната земя“)

Австралия също е била кръстена погрешка. На пръв поглед в Австралия е горещо и има логика да се нарече „южна земя“, но всъщност си е присвоила чуждо име.

С името Австралия е трябвало да бъде наречена Антрактида, но идвайки в Австралия европейците помислили че са открили именно този най-южен материк, който познаваме под името Антрактида.

Бразилия („великолепната“)

Кой би спорил, че Бразилия е великолепна страна – море, прекрасен климат и множество красавици, но тук историята е като тази с Австралия – присвоено ѝ е чуждо име.

Бразил – островът на блажените, който от келтски се превежда като „великолепен“, се появява в ирландската митология. Моряците твърдо вярвали в него и през 18 век е нанесен на картата, разположен западно от Ирландия.

Според легендата, Бразил е скрит в мъгла която се разсейва веднъж на 7 години и тогава може да се попадне на острова. Островът е прекрасен и на него живеят весели и безгрижни хора.

Стъпвайки на бразилския бряг, европейците помислили, че са открили легендарният остров и кръстили страната Бразилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *