Български автори,  Символи,  Традиции

9 април – Ден на еднорога

09.04.2019г., взето от: sportandlife.net

9 април – Ден на еднорога

„Прекрасният бял еднорог се изправя на върха на скала в мъглявия ден“ /A beautiful white Unicorn rears up on the top of a cliff on a misty day/

Националният ден на еднорога се празнува на 9 април всяка година. Еднорог е митологично създание, наподобяващо бял кон с един голям рог, разположен в средата на челото. Той е националното животно на Шотландия. Смята се, че неговият рог и кръв имат мистичната сила да променят отровна вода и да лекуват болести. През Средновековието и Възраждането се счита за символ на чистота, невинност, женствена сила и благодат.

Кое митологично същество е било по-обичано през вековете от еднорога ? Символи на чистота и очарование, еднорозите са обичани както от деца, така и от възрастни, и са неразделна част от много приказки и легенди. За всички роли, които са изпълнявали в литературата, кинематографията и изкуството като цяло, еднорозите си заслужават техния ден!

Еднорозите са споменавани още от древността – древните гръцки писатели са вярвали, че са живели в далечната и екзотична Индия, която тогава е била до голяма степен непозната за европейците. Но тогава единорогът се е смятал за мощно, свирепо животно, с което не бива да си имаш работа.

Еднорозите също са споменавани от древните келти, перси и римляни, описвайки го като бял кон с единствен рог и магическа сила. Келтите смятали еднорога за същество, което символизира благодат, сила и свобода. Той е символ на Шотландия от 12-ти век, когато е бил използван на шотландския герб на Уилям I. Еднорозите могат да бъдат видяни и в историческите сгради на Шотландия.

През Средновековието образът на еднорога се основава основно на библейските пасажи, в които се смята, че говорят за тези животни, а еднорозите бавно се възприемат като символ на сила, най-чистата любов и домашните любимци на девствените жени. Всъщност дори има скулптура на Дева Мария, която държи еднорог в скута си в Националния музей на Варшава. Така еднорозите се появяват в литературните произведения от много години.

По-нови примери за това са „Чрез огледалото на Луис Карол“, „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг и „Камъка на философа“ и „Последната битка“ на К. Луис.

Денят на еднорога е създаден, за да отпразнуваме тези величествени същества и да се помогне на възрастните да си спомнят колко по-забавен може да бъде животът, когато понякога имаме малко магия.

Най-добрият начин да отпразнуваме този ден ще бъде да намерим забавна, фантастична дейност. Може да четете за еднорозите и тяхната история. Или друга дейност, която може да бъде идеална за този ден, е да гледате един добър фантастичен филм, за предпочитане такъв, който включва еднорози, разбира се! Сигурно е минало много време, откакто сте гледали Хрониките на Нарния…

Денят на еднорога е идеалният ден, за да си припомните как приказките за магията и очарованието повлияха на вашето въображение като дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *