Български автори,  Митология,  Традиции

Елшата – келтската билка, вплетена в митологията

09.02.2020, автор: Мая Петрова, от Hera.bg, взето от: https://www.hera.bg/s.php?n=4564

Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали дрехите си със зелената боя от листата му. Вие пък може да използвате точно листата като билка при простудни заболявания – така съпътстващи ни този сезон. Употребявана е като лекарствено растение от много народи. Елшата има богата на смоли дървесина и е водоустойчива – символизира в астрологията на келтските народи – устойчивост в бурите на живота, от които излизаме с ведрина и оптимизъм.

Елша /Alnus/ е род Покритосеменни растения, принадлежи към семейство Брезови. Елшата цъфти през февруари и април и има над 30 вида листопадни дървета и храсти, някои от които достигат височина до 4 м. Кората им е сива или почти черна на цвят и много напукана. Листата са лъскави и лепкави, а шишарките са разположени на дълги дръжки. Най-разпространени видове са червената елша, черната елша и зелената елша, която е най-ниската – рядко достига повече от 2,5 метра. В нашата страна най–често се срещат черната, бялата и планинската зелена елша, те са много разпространени в Странджа планина.

Кои части на елшата са използваеми?

Основно кората, листата и шишарковидните реси. Кората се събира в началото на пролетта, а листата- през лятото. Шишарковидните реси се събират от октомври до април на следващата година. След като се съберат, отделните части се сушат в проветриви помещения или в сушилня. Изсъхването на листата е изключително трудно.

Полезен състав на различните части от дървото

Шишарките на елшата съдържат дъбилни вещества, от които около 2.5 % танини и галова киселина. Кората на дървото също съдържа дъбилни вещества, както и тараксерол, лупеол, смоли, червено багрило вещество и др. В състава на листата влизат хиперозид, кверцитрин, кафена киселина, витамин С.

Реси от елша

При какви заболявания ще ни помогне елшата като билка?

Френската народна медицина препоръчва при настинка и грип болните да спят върху листа от черна елша.

Листата на елшата, и по-точно тези на черната елша, са патогенно средство, употребяващо се при простудни заболявания. Елшата действа и кръвоспиращо при различни видове рани, както и се използва вътрешно за пречистване на кръвта. Шишарките на това дърво имат способността да понижават температурата, използват се и при лечение на малария. Кората е лек основно в руската медицина при колити и ентерити, бори се успешно с ешерихия коли.

Богатото таниново съдържание на това растение го прави добър помощник в лечението на:

  • Възпалителни кожни заболявания
  • Изгаряния, обриви и отоци

Шишарковидните реси и кората се употребяват външно при:

  • Ангина- за компреси или лапи
  • Лош дъх- за жабурене
  • Образуване на бучки при кърмачките

Шишарковидните реси помагат още при:

  • Стомашни и чревни разстройства
  • Хемороиди

Други приложения:

Елшата е използвана в строителството на Венеция, поради това, че има изключително водоустойчива дървесина – на повечето видове е много трайна за подводни строежи. Корите и са приложими в бояджийската промишленост – за боядисване на вълна и кожени изделия. Днес тя е един от основните като десен видове дървесина за мебели и паркети.

За какво ще изберете да я ползвате, преценявате вие. Дали ще лекувате някаква болежка с нея, също. Не забравяйте, обаче за предупреждението, че лечение никога не се изписва по собствено усмотрение. Първо се допитайте до специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *