Български автори,  История,  Митология

Съществувал ли е наистина Камелот?

16.02.2016г., автор: Димитър Димитров, взето от: https://drevnite.com/sashtestvuval-li-e-naistina-kamelot/

Камелот

Интересен факт е, че в най-старите документи за крал Артур не се съдържа никаква информация за Камелот. За мястото няма никакви сведения чак до XII век, когато френски поет на име Кретиен дьо Троа го споменава в една от поемите си за Ланселот.

След това през 1485 г. в разказ на сър Томас Малъри се казва, че прословутата кръгла маса се намира в голямата зала на двореца в Уинчестър.

Съществуват и спекулации, че думата Камелот идва от латинското „Camulodunum” – най-старото селище в Англия според римляните. То се превърнало в голяма крепост, когато римските легиони нахлули на Острова. Намира се на територията на днешен Есекс. Преди завладяването от Римската империя е било дом на множество келтски племена.

Изказана е и теория, че Камелот е свързан с река Камел (Camel) в Корнуол. В една от артуровите легенди е споменато, че кралят е роден в замъка Тинтагел в Корнуол. Възможно ли е в близост да е имало велико кралство, за което не знаем нищо?

Може би най-добрата следа се появява през 1542 г., когато мъж на име Джон Леланд пътувал из Англия, за да събира малко познати исторически сведения. Той писал за „град или замък“, наречен Камалат, който се намирал на юг от Южно Кадбъри. Местните селяни му разказали, че Артур често е посещавал Камалат. Леланд пише, че на върха на хълма е открил останки от основи на стени, разпръснати на площ от 20 акра.

Възможно ли е тези останки да принадлежат на Камелот от артуровите легенди? Местността се намира в днешен Сомърсет, но е също толкова възможно цялата история да е просто част от фолклора на местните.

Най-вероятно никога няма да разберем дали Камелот се намира в Уинчестър, Есекс, Корнуол, или другаде на британските острови. Има и вероятност легендарният замък да не е съществувал въобще, но самó по себе си търсенето на точното му местоположение е интересно занимание.

В легендите Камелот се съюзява с Авалон, Лионес и други отдавна загубени места от древния свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *