Български автори,  Изкуство,  История

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

03.05.2015г., автор: Иван Владиславов, взето от:

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Рим е една от най-популярните и посещавани дестинации в световен мащаб. Сред основните атракции и забележителности в града е прочутият Колизеум. Той е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 г.).

С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети.

През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.

Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеят остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения.

Според Плиний Стари първият амфитеатър в Рим бил изграден през 59 г. пр. н. е. от Гай Скрибоний Курион. Представлявал 2 подвижни полукръгли дървени театъра, на които сутрин се давали отделни представления, а след това ги завъртали един срещу друг и в така получения амфитеатър се провеждали гладиаторски битки.

България също е влизала в пределите на някогашната римска империя и съвсем нормално е и на наша територия да са били градени амфитеатри.

При строежа на хотел „Арена ди Сердика“, през април 2004 г., случайно е открита част от Софийския римски амфитеатър. Размерите на овалната арена на Сердикийския амфитеатър са: дължина 60.5 м и ширина 43 м. Останките от него са експонирани и могат да се видят в основите на хотела.

Съществуват обаче изцяло или частично запазени римски амфитеатри, които ние подбрахме в списъка по-долу.

1. Пула, Хърватия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Наричат Колизеума в Пула по-малкия брат на Колизеума в Рим. Тази изключителна антична структура днес е запазена в много добро състояние и е една от гордостите на хърватския град. Арената е построена по времето на император Веспасиан и се е използвала за гладиаторски битки.

Според експертите побира около 23 хиляди души. Около 404 година гладиаторските игри са забранени, след което Амфитеатърът е бил използван като пазар. Днес Колизеумът в Пула е сред шестте най-големи оцелели римски арени в света и рядък пример за технологични решения, сред общо 200 римски амфитеатри, оцелели до наши дни.

2. Аспендос, Турция

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Древният град Аспендос се намира по южното турско крайбрежие на Средиземно море, в провинция Анталия. Разположен е на около 47 км източно от съвременния курорт Анталия. Аспендос е известен най-вече с амфитеатъра си, който е най-добре запазеният в Турция.

Построен е по времето на Марк Аврелий от местен архитект, наречен Ксенон, той поразява с хилядите си места, добре оразмерени портици и богато украсяване. Акустиката е добра и театърът е все още посещаван за Международния оперен и балетен фестивал на Анталия.

3. Ел Джем, Тунис

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Една от най-забележителните атракции за туристите в Тунис е римският амфитеатър Ел Джем, разположен в китното едноименно градче. Античната римска „постройка” е с капацитет 35 000 души, което го прави третият най-голям римски амфитеатър и една от най-внушителните римски останки в цяла Африка.

Амфитеатърът е построен по времето на император Гордиан I през III век и е запазен и до днес. По-големи от него са само колизеумът в Рим и амфитеатърът в Капуа. В Ел Джем са се организирали предимно зрелища с гладиатори или състезания с колесници.

4. Лептис Магна, Либия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Лептис Магна е един от малкото изцяло запазени римски градове в света. Лептис Магна възниква около X в. пр. Хр. като финикийска търговска колония. След това е град на спартанците в рамките на Картагенската държава. Около 23 г. пр. Хр. влиза в състава на Римската империя като пристанище на провинция Африка.

В руините на града се намират Триумфалната арка на Север, термите, старият и нов форум и театърът. Изключително красив и внушителен е също реставрираният амфитеатър и намиращият се на морето Циркус.

5. Арл, Франция

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Арл е основан през VI век пр. Хр. от гърците под името Телине. Завладян е от келтското племе салуви през 535 г. пр. Хр., които го преименуват на Арелате. Попада под римска власт през 123 пр. Хр. и се превръща в сравнително важен град, който през 104 пр. Хр. бива свързан със Средиземно море чрез изкуствен канал.

Градът достига своя връх през 4 и 5 век, когато там често се разполагат римските императори по време на военни походи.

6. Ним, Франция

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Ним е град в Южна Франция, който се намира в подножието на малката планина Гариг. В историческите справки е записано, че Ним е основан през 120 г. пр. Хр. от римляните. Векове по-късно, през 1185 г. градът става част от тулузкото графство.

През 1229 г. пък влиза в пределите на френското кралство. Елипсовидният амфитеатър в този древен град е най-добре запазената римска арена в цяла Франция. Той е построен през I или II век, а днес също се използва за борби с бикове и концерти.

7. Помпей, Италия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Помпей е считан за най-големият запазен античен град в света. През 79 г. пр. Хр. намиращият се на няколко километра от селището вулкан Везувий изригва и погребва целия град под дебел пласт вулканична пепел. По този начин Помпей остава непокътнат и бива съхранен през вековете. Днес за туристите са отворени около 65 хектара, като повече от половината постройки са възстановени напълно.

Размерите на Помпей са наистина внушителни – формата му е овална, като в състава му влизат 11 кули и 7 градски врати, защитени от укрепена стена с дължина 3120 м. Запазени са останките от два театъра, амфитеатър за 20 000 зрители, където са се провеждали гладиаторските боеве и три обществени бани.

8. Верона, Италия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Амфитеатърът във Верона е създаден още през I век от н. е. и е най-големият съществуващ амфитеатър след Колизея в Рим и най-добре запазеният. Външните му размери са 138 на 109 метра, а вътрешната елипса е 44 на 73 м. На него са се водели гладиаторски борби и рицарски турнири.

Театърът побира 20 000 зрители. На сцената на Арена ди Верона са пели известните български оперни певци Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният сезон ежегодно привлича в града над 500 000 италианци и чужденци.

9. Лече, Италия

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Лече е град в Южна Италия, като според легендата по време на Троянската война селището е носело името Сибар. Руините от Римския амфитеатър в Лече се намират в центъра на града. Според учените амфитеатърът е построен през ІІ в.

Имал е 25 000 седящи места и е единственият запазен в Пулия. Открит е по време на археологически разкопки, направени през 1929 г. Днес около руините често се провеждат театрални и музикални представления.

10. Пловдив, България

10 от най-добре запазените амфитеатри извън Рим

Един от най-добре запазените антични театри в света е този в Пловдив. Построен в края на І – началото на ІІ век при император Траян, театърът е една от главните обществени сгради на античния Филипопол. Разположен е на южния склон на Трихълмието в седловината между Джамбазтепе и Таксимтепе.

Освен за театрални представления се е използвал за гладиаторски и ловни игри. Бил е действащ до V век и е събирал около 6 000 зрители. През 1981 г. е частично възстановен. Сега този обект е напълно адаптиран за съвременния културен живот на Пловдив и в него се провеждат различни по характер спектакли за около 3 500 зрители.

Иван Владиславов

Историк по образование, Иван няма нищо против да излиза от миналото и да хвърля по един поглед към бъдещето. Музика, кино, история, екзотични места за почивка… това са темите, за които той обича да разказва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *