Литература

Литературните митове, събрани в речник

26.12.2007 г., взето от: https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2007/12/26/410135_/

http://rivapublishers.com/uploads/books/orig/orig_279.jpg

„Доколкото ми е известно, нищо подобно не се е появявало на световния книжен пазар“, пише преподавателят по обща и сравнителна литература в Сорбоната проф.Пиер Брюнел. Той заедно с екип от утвърдени френски учени създава този впечатляващ и като обем, и като съдържание „Речник на литературните митове“.

В него са събрани над 130 мита – и популярни, и по-малко известни. Включени са както библейска легенда за патриарха Аврам или мита за златното руно, така и по-слабо познатият вавилонски мит за бунтарката Лилит.

Пиер Брюнел пояснява, че митът стига до нас облечен в литература и независимо дали ни харесва или не, той вече е литература. Авторът посочва, че заедно с неговите колеги са търсили не толкова изчерпателност на литературните митове, колкото разнообразие. Разгледани са големи групи митове – африкански, германски, скандинавски, японски, китайски, келтски.

„Географско: от митовете на американските индианци до старогръцките. Но най-вече разнообразие на примерите: редом с митичните образи ще откриете и исторически или литературни образи, превърнали се в литературни митове“, пише Пиер Брюнел.

Последното обяснява и защо речникът надхвърля като обем хиляда страници.

Впрочем – независимо дали човек ползва тази книга за справка, има изследователски интереси или просто е почитател на хубавите истории – този речник може да се чете като всяка една книга, защото е и увличащо четиво.

„Речник на литературните митове“ е заглавие на издателство „Рива“, а с превода и научната редакция са се справили Нина Венова, Вера Генова, Калина Любомирова и Лидия Денкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *